Täytä tiedot tulorekisterin ilmoituksiin oikein

8.1.2019

Tulorekisteri-ilmoittaminen korvaa useita aiempia viranomaisilmoituksia. On tärkeää, että tiedot täytetään ilmoitukseen oikein ja oikeassa muodossa, jotta ilmoituksen voi lähettää tulorekisteriin.

Täytä ilmoitus huolellisesti, kun ilmoitat eläkejärjestelynumeroa, ammattiluokkaa sekä Y-tunnusta tai henkilötunnusta. Lähettämäsi ilmoitukset näet tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa sivulla Annetut ilmoitukset.

Tutustu sähköiseen asiointipalveluun (video, pituus 3:45 min, YouTube)

Käytä sähköistä asiointipalvelua Google Chrome -selaimella. Tarvittaessa tyhjennä selainhistoria.

Eläkejärjestelynumeron ilmoittaminen

Eläkejärjestelynumero on työnantajan vakuutuksen numero, jonka eläkelaitos on antanut sopimustyönantajalle.

Maksajan pitää ilmoittaa palkkatietoilmoituksessa eläkejärjestelynumero (ns. vakuutusnumero), jos tulonsaaja on työeläkevakuutettu. Jos tulonsaaja on vakuutettu maatalousyrittäjän eläkelain mukaan (MYEL-vakuutettu) tai yrittäjän eläkelain mukaan (YEL-vakuutettu), eläkejärjestelynumeroa ei ilmoiteta.

Eläkejärjestelynumerossa on 11 merkkiä

Eläkejärjestelynumero on 11 merkkiä ja se ilmoitetaan koko pituudessaan. Eläkejärjestelynumeron alkuosa ennen yhdysmerkkiä yksilöi eläkejärjestelyä hoitavan eläkelaitoksen eli eläkevakuuttajan. Numero voi olla kahta muotoa:

  • nn-nnnnnnnT, jossa n on numero ja T on tarkistusmerkki (numero tai iso kirjain)
  • nnnnn-nnnnT, jossa n on numero ja T on tarkistusmerkki (numero tai iso kirjain)

Alkuosan numero on pääsääntöisesti 2-merkkinen, poikkeuksena tilanteet, joissa eläkevakuutus on hoidettu eläkesäätiössä tai eläkekassassa.

Jos alkuosa on 5-merkkinen ja muotoa 7nnnn, on kyse eläkesäätiöstä ja jos se on muotoa 8nnnn on kyseessä eläkekassa.

Jos eläkejärjestelynumero on lyhyempi kuin 11 merkkiä, yhdysmerkin jälkeen merkitään riittävä määrä nollia, esimerkiksi 46-0123456T. Yhdysmerkki lasketaan mukaan merkkimäärään. Yhdysmerkkiä ei saa korvata millään muulla merkillä.

Eläkejärjestelynumeron viimeinen merkki on tarkistusmerkki. Tarkistusmerkki voi olla numero tai kirjain. Jos tarkistusmerkki on kirjain, se on aina iso kirjain.

Esimerkiksi Ilmarisen eläkejärjestelynumero olisi muotoa 46-0123456T, Elon eläkejärjestelynumero muotoa 54-0123456T, Varman eläkejärjestelynumero muotoa 55-0123456T ja Veritaksen eläkejärjestelynumero muotoa 56-0123456T. Eläkesäätiöiden numerot olisivat muotoa 70001-1234T.

Eri eläkevakuuttajilla on erilaisia käytäntöjä, mutta yleensä eläkejärjestelynumero on merkitty työeläkevakuuttajan asiakaskirjeisiin.

Työeläkevakuutustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin (video, pituus 5:12 min, YouTube)

Ammattiluokan ilmoittaminen

Tilastokeskuksen ammattiluokitus ilmoitetaan tulorekisteriin 5-numeroisena. Aikaisemmin tiedon on voinut ilmoittaa 2-numeroisena.

Tulorekisterissä käytössä oleva Tilastokeskuksen ammattiluokitus (www.stat.fi)

Ohjeita ammattiluokitukseen ja sen käyttöön saat omalta työtapaturmavakuuttajaltasi.

Käytä aina suomalaista Y-tunnusta tai henkilötunnusta, jos se on käytettävissä

Käytä tulorekisteriin tietoja ilmoittaessa aina ensisijaisesti suomalaista tunnistetta (Y-tunnus tai henkilötunnus) ja valitse oikea tunnisteen tyyppi alasvetovalikosta (henkilötunnus (suomalainen) / Y-tunnus).

Tunnisteilla yksilöidään tulonsaaja, suorituksen maksaja, edustaja ja suomalainen työn teettäjä. Jos tiedossa on sekä suomalainen että ulkomainen tunniste, ilmoita molemmat tunnisteet niille varatuissa kentissä.