Sähköisen tunnistautumisen muutokset voimaan syyskuussa

9.9.2019

Syyskuussa voimaan astuvat muutokset pankkien tarjoamiin tunnistusmenetelmiin koskevat myös tulorekisteriä, jossa on käytössä suomi.fi-tunnistus.

Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että pankkien tarjoamat paperiset tunnuslukutaulukot eivät enää riitä tunnistautumisen välineeksi. Osa pankeista on korvannut tunnuslukutaulukot kokonaan erilaisilla sovelluksilla tai sormenjäljellä, osa käyttää tunnuslukutaulukoita vielä muiden tunnistusmenetelmien ohella.

Muutokset johtuvat uudistetusta maksupalvelulaista, joka asettaa uusia vaatimuksia pankkien tarjoamille tunnistusmenetelmille. Jatkossa palveluihin tulee kirjautua menetelmällä, joka täyttää vahvan tunnistamisen määritelmän. Lakimuutoksen taustalla on asiakkaan asiakastietojen sekä maksamisen turvallisuuden takaaminen. Muutokset astuvat voimaan 14.9.2019.

Jos käytät tunnistautumiseen verkkopankkitunnuksia, mahdolliset muutokset kannattaa tarkistaa omasta pankista. Omaan pankkiin kannattaa olla yhteydessä myös, jos pankin tarjoamissa uusissa tunnistusmenetelmissä on ongelmia. Tulorekisteri ei voi auttaa näissä tilanteissa.

Tulorekisteriin voi tunnistautua pankkitunnusten lisäksi varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Näihin tunnistustapoihin ei ole tulossa muutoksia.