Katso-palvelu loppuu – siirry käyttämään Suomi.fi-palvelua

19.8.2020

Katso-palvelun käyttö loppuu tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa 31.12.2020. Katso-palvelusta kannattaakin siirtyä Suomi.fi-tunnistautumiseen ja -valtuuksiin heti.  

Suomi.fi-valtuuksia voivat hakea nyt myös ne, jotka eivät ole aiemmin pystyneet siirtymään Katso-palvelusta Suomi.fi-valtuuksiin. Näitä ovat esimerkiksi kunnat, seurakunnat ja oppilaitokset.

Tunnistautuminen tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun

Kaikki muut toimijat paitsi ulkomaiset henkilöt voivat tunnistautua jo nyt tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai organisaation varmennekortilla.

Varmista, että jokin näistä tunnistautumistavoista on käytössä kaikilla oman organisaatiosi henkilöillä, jotka käyttävät tulorekisterin sähköistä asiointipalvelua. Näitä tunnistautumistapoja kannattaa käyttää jo seuraavalla kirjautumiskerralla.

Lue lisää tunnistautumisvaihtoehdoista

Jos olet käyttänyt Katsoa, tee uudet valtuudet Suomi.fi-valtuuksissa

Jos toinen organisaatio tai henkilö asioi organisaation puolesta tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa, tarvitaan valtuutus. Katso-palvelussa tehdyt valtuudet on tehtävä uudestaan palvelussa Suomi.fi-valtuudet, ennen kuin Katso-palvelu suljetaan vuoden 2020 lopussa. Suomi.fi-valtuudet kannattaa tehdä mahdollisimman pian.

Tee tulorekisterin valtuudet uudestaan palvelussa Suomi.fi-valtuudet, jos organisaatiosi on käyttänyt Katso-palvelussa näitä valtuuksia:

  • Palkkatietojen ilmoittaminen
  • Palkkatietojen katselu

Myös valtuutettu, esimerkiksi tilitoimisto, voi pyytää uutta valtuutta Suomi.fi-valtuuksissa. 

Lue lisää: Yritys: valtuuta tulorekisterin sähköisen asiointipalvelun käyttäjät

Valtuuksia voi antaa virkailijan avulla

Ne tahot, jotka eivät pysty tekemään sähköisiä valtuutuksia Suomi.fi-valtuuksissa, voivat käyttää virkailijavaltuuttamispalvelua.

Virkailija-avusteista palvelua tarvitsevat esimerkiksi organisaatiot, joiden edustajaa ei ole rekisteröity kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ).

Lisäksi palvelun avulla sähköisiä valtuuksia voivat antaa yksityishenkilöt, joilla ei ole sähköisiä tunnistusvälineitä tai jotka eivät muutoin pysty käyttämään sähköisiä välineitä.

Lue lisää: Virkailijan avulla voi antaa Suomi.fi-valtuuksia

Hakemuksella valtuuttaminen (suomi.fi)

Ulkomainen toimija voi käyttää Suomi.fi-valtuuksia tulorekisterissä syksyllä 2020

Ulkomaisen yrityksen edustajalla täytyy olla suomalainen henkilötunnus tai ulkomaalaisen tunniste (UID) sekä Suomi.fi-valtuus, jotta edustaja voi asioida ulkomaisen yrityksen puolesta tulorekisterissä. UID-tunnistetta ja Suomi.fi-valtuutta pitää hakea erikseen.

UID-tunniste ja ulkomaalaisten henkilöiden Suomi.fi-valtuudet toimivat tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa syksystä 2020 lähtien. Tästä tiedotetaan erikseen, mutta muutokseen kannattaa varautua jo nyt. Hae UID-tunniste ja tee valtuudet valmiiksi palvelussa Suomi.fi-valtuudet.

Lue lisää: Ulkomaalainen: näin valtuutat tulorekisteriasioiden hoitamiseen