Ilmoita ammattiluokka tulorekisteriin 5-numeroisena

17.1.2019

Ammattiluokka on pakollinen tieto tulorekisterin palkkatietoilmoituksella, jos

  • tulonsaajalla on työtapaturma- ja ammattitautivakuutus
  • kyseessä on JuEL:n tai MEL:n mukaan vakuutettu palvelussuhde
  • Suomen Pankin palvelussuhde

Ammattiluokka ilmoitetaan tulorekisteriin 5-numeroisena käyttäen tulorekisterin Tilastokeskuksen TK10-koodistoa (www.stat.fi).

Jos kyseessä on JuEL:n tai MEL:n mukaan vakuutettu palvelussuhde tai Suomen Pankin palvelussuhde, maksajan on annettava Tilastokeskuksen ammattiluokka TK10:n lisäksi toinen ammattiluokka (Kevan koodisto tai Suomen pankin koodisto), jos maksettu tulo on sekä tapaturmavakuutettavaa että eläkevakuutettavaa.

Neuvontaa Kevan koodiston käytöstä (Kevan nimikkeistön mukainen ammattinimike, rekisteröinnin peruste, Kevan ilmoittajakoodiston mukainen maksajan aliorganisaatio, päättymissyy): palvelussuhderekisteri@keva.fi

Kunta-alan ammattinimikkeiden haku

Näin löydät oikean Tilastokeskuksen TK10-koodiston ammattiluokan

Näiden kahden vaiheen avulla löydät oikean ammattiluokan.

  1. Hae ammattia ja ammattiluokkaa Tilastokeskuksen luokitusekspertin (www.stat.fi) avulla. Valitse luokitukseksi: Ammattiluokka 2010. 
  2. Tarkista, että se täsmää tulorekisterin käytössä olevaan tilastoon. Tulorekisterissä on käytössä oma ammattiluokkakoodisto (www.stat.fi).

Tukea ja ohjeita Tilastokeskuksen ammattiluokan TK10 valintaan saat tarvittaessa omalta tapaturmavakuuttajaltasi.

Kuka on vakuuttamisvelvollinen?

Työantajan täytyy ottaa työtapaturma- ja ammattitautilain mukainen vakuutus työntekijöilleen, jotka ovat työnantajaan työ-, virka- tai muussa laissa tarkoitetussa palvelussuhteessa. Työsuhteella tarkoitetaan työsopimuslain mukaista työsuhdetta. Vakuutus on otettava etukäteen eli siten, että se on voimassa ennen kuin työntekijä aloittaa työt.

Työnantajan täytyy ottaa vakuutus, jos hän maksaa kalenterivuoden aikana teettämästään työstä työansioita kaikille työntekijöilleen yhteensä yli 1 300 euroa (2019).

Toisin kuin eläkevakuutuksessa, työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksessa ei ole ikärajoja, eikä yksittäistä työntekijää koskevaa ansiorajaa.

Jos vakuuttamisvelvollisuutta ei ole, ilmoita myös se tieto tulorekisteriin

Jos vakuuttamisvelvollisuutta ei ole, ilmoita tulorekisteriin ”Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työtapaturma- ja ammattitautivakuutus)”. Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa tieto löytyy kohdasta ”Näytä tarkemmat vakuuttamisen tiedot”.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ammattiluokkien ilmoittamisesta

Usein kysyttyjä kysymyksiä vakuuttamistiedoista

Katso video: Työtapaturma- ja ammattitautivakuutustietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin (YouTube, pituus 3:50 min)