Yhdistys: näin annat Suomi.fi-valtuuden veroasiointiin

Jos olet yhdistysrekisteriin merkitty yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin, voit asioida yhdistyksen puolesta ilman erillistä valtuutta OmaVerossa, Lomake.fi:ssä ja Ilmoitin.fi:ssä.

Sähköistä asiointia ja valtuuttamista varten tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Huomaa, että yhdistyksen nimenkirjoitussääntö vaikuttaa siihen, millä tavalla voi antaa valtuuden yhdistyksen veroasioiden hoitoon.

Nimenkirjoitusoikeus yksin

Nimenkirjoitussääntö kaksi tai useampi yhdessä

Näin valtuutat, kun sinulla on nimenkirjoitusoikeus yksin

Jos sinulla on oikeus edustaa yhdistystä yksin, voit antaa toiselle henkilölle tai yritykselle Suomi.fi-valtuuden yhdistyksen veroasioiden hoitoon. Henkilötunnuksesi ja toimielinrooli (nimenkirjoitusoikeudellinen) pitää olla kirjattu yhdistysrekisteriin. Voit tarkistaa tiedot Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteristä.

Huomaa! Valtuutettu asianhoitaja ei voi muuttaa yhdistyksen tilinumeroa OmaVerossa. Muutoksen voi tehdä ainoastaan yhdistysrekisteriin merkityillä toimielinrooleilla eli yhdistyksen puheenjohtaja tai yksin nimenkirjoitusoikeudellinen edustaja.

Valitse yksi tai useampi valtuus

Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi hoitaa kaikkia valtuuden antajan veroasioita. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

Anna valtuus Suomi.fi:ssä

Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun esimerkiksi henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi ja anna valtuus siellä.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Kun olet antanut valtuuden Suomi.fi:ssä, se on heti voimassa. Valtuuden saanut voi kirjautua esimerkiksi OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan ja asioida valtuuttajan puolesta.

Jos valtuuttaminen ei onnistu

Jos sinulle on merkitty PRH:n yhdistysrekisteriin oikeus edustaa yhdistystä yksin, mutta kirjautuminen Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ei onnistu, lähetä tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin PRH:n palautelomakkeella.

Valitse lomakkeella kohta Yhdistykset. Kirjoita tekstikenttään seuraavat tiedot:

• "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu"
  • yhdistyksen Y-tunnus
  • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
  • sähköpostiosoite vastausta varten.

Näin valtuutat, kun nimenkirjoitussääntö on kaksi tai useampi yhdessä

Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä, yhdistys voi valtuuttaa tekemällä valtuushakemuksen. Toimi näin:

Valitse yksi tai useampi valtuus

Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi

Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.

Hae valtuutusoikeutta

Sinun täytyy ensin tehdä valtuushakemus Suomi.fi-verkkopalvelussa. Hakemuksella haetaan valtuutusoikeutta tai edustajan valtuutusoikeutta.

Tee valtuushakemus Suomi.fi:ssä

Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa

Huomaa! Kun hakemus on käsitelty ja valtuutusoikeus rekisteröity, sinun täytyy kirjautua henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi Suomi.fi:n valtuudet-palveluun. Siellä pääset antamaan varsinaisen asiointivaltuuden (kuvaukset kohdassa 1), jonka avulla valtuutettu vasta pääsee hoitamaan veroasioita sähköisesti.

Anna asiointivaltuus Suomi.fi:ssä

Kun valtuushakemus on hyväksytty ja olet saanut valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden, kirjaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun.

Anna tarvittavat asiointivaltuudet tai edustamisvaltuudet niille henkilöille, jotka asioivat yhteisön puolesta. Jos ryhdyt itse hoitamaan yhteisön asioita, anna valtuus itsellesi. Voit valtuuttaa myös esimerkiksi tilitoimiston.

Siirry Suomi.fi:n valtuudet-palveluun

Ohje: Näin teet valtuushakemuksen Suomi.fi-verkkopalvelussa