Usein kysyttyä Suomi.fi-valtuuksista – yritys- ja yhteisöasiakkaat

Mitkä yritysmuodot voivat ryhtyä käyttämään Suomi.fi-valtuutta marraskuusta 2018 alkaen Verohallinnon asiointipalveluissa?

Seuraavat yritysmuodot voivat halutessaan valtuuttaa asianhoitajansa Suomi.fi-valtuuksien avulla:

  • Liikkeen- ja ammatinharjoittajat, henkilöasiakkaat, osakeyhtiöt, asunto-osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt, avoimet yhtiöt, säätiöt (kaupparekisterissä) Lisätietoa aiheesta

Verohallinto suosittelee, että yllä olevat yritysmuodot ottavat Suomi.fi-valtuudet käyttöön jo vuoden 2018 aikana. Liikkeen- ja ammatinharjoittajat voivat jatkaa OmaVerossa asiointia myös Katson avulla vuoden 2019 loppuun. Lue lisää Muutoksia valtuuttamiseen -sivulta kohdista "Tilitoimisto" ja "Liikkeen- ja ammatinharjoittaja".

Jos yritys maksaa palkkoja, yrityksen pitää tehdä ilmoitukset Tulorekisteriin vuoden 2019 alusta alkaen. Tulorekisteri-ilmoittamiseen on tehtävä Suomi.fi-valtuutus. Koska Suomi.fi-valtuus pitää ottaa käyttöön Tulorekisteriä varten, valtuudet kannattaa antaa samalla myös veroasiointiin kirjanpitäjää varten. Lisätietoa ohjeessa Asiakasyritys valtuuttaa tilitoimiston.

Seuraavat organisaatiot jatkavat Katson käyttämistä, eivätkä voi vielä valtuuttaa Suomi.fi:ssä:

  • Kunnat, seurakunnat, valtion organisaatiot, oppilaitokset, yhdistykset, säätiöt (ei merkitty kaupparekisteriin), elinkeinoyhtymät, verotusyhtymät, kuolinpesät, viranomaiset, ulkomaalaiset organisaatiot. Lisätietoa aiheesta

Keskustele asiasta aina kirjanpitäjäsi kanssa.

Missä Verohallinnon asiointikanavissa valtuuttamani asianhoitaja (esimerkiksi kirjanpitäjä) voi käyttää Suomi.fi-valtuutta?

Suomi.fi-palvelussa voi tehdä kahdenlaisia valtuutuksia: veroasiointi ja veroilmoittaminen.

Veroasiointi-valtuudella sinä tai asianhoitajasi voitte asioida kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa: OmaVerossa, Ilmoitin.fi:ssä, Lomake.fi:ssä, verotoimistossa ja puhelinpalvelussa.

Veroilmoittaminen-valtuudella ei voi asioida OmaVero-palvelussa. Veroilmoittaminen-valtuutus toimii Ilmoitin.fi:ssä ja Lomake.fi:ssä, missä voi antaa veroilmoituksia.

Olen yrittäjä ja hoidan itse veroasiointiani OmaVerossa. Pitääkö minun valtuuttaa tai hankkia Suomi.fi-valtuus, jotta pääsen OmaVeroon?

Ei tarvitse. Kaupparekisteriin merkityillä toimielinrooleilla pääsee marraskuussa 2018 kirjautumaan suoraan OmaVeroon omalla henkilökohtaisella tunnisteella (pankkitunnukset, HST-kortti, mobiilivarmenne). Myös YTJ:hin merkityt elinkeinonharjoittajat pääsevät OmaVeroon samalla tavalla.

Kaupparekisteriin ja YTJ:hin merkittyjä toimielinrooleja ovat:

  • toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, hallituksen puheenjohtaja, selvitysmies, isännöitsijä, elinkeinonharjoittaja, vastuunalainen yhtiömies, yhtiömies, oikeutettu (nimenkirjoitusoikeus)

Olen yrittäjä ja minulla on käytössä Katso-tunniste. Lopetanko Katso-tunnisteen käytön heti, jos käyn nyt tekemässä Suomi.fi-valtuutuksen?

Vaikka yrittäjä kävisi tekemässä Suomi.fi-valtuutuksen asianhoitajalleen (esim. kirjanpitäjälleen) ennen marraskuuta, valtuudet eivät toimi Verohallinnon palveluissa ennen marraskuun alkua 2018.

Marraskuun alkuun asti yritykset asioivat Katso-tunnisteen avulla. Näin ollen yrittäjän ei pidä lopettaa Katson käyttämistä ennen marraskuun alkua.

Keskustele asiasta aina kirjanpitäjäsi kanssa.

Tunnistaudun sisään Suomi.fi Valtuudet -palveluun tai OmaVeroon ja yritän asioida yritykseni puolesta, mutta en näe yritystäni palvelussa. Miten toimin?

Tarkista, että yrityksesi kaupparekisteritiedot (tai elinkeinonharjoittajilla YTJ-tiedot) ovat kunnossa. Jotta voit asioida yrityksen puolesta, sinulla pitää olla kaupparekisteriin merkitty toimielinrooli, joka oikeuttaa asioimaan tai olet saanut valtuutuksen yrityksen toimitusjohtajalta tai nimenkirjoitusoikeudelliselta.

Kaupparekisteriin ja YTJ:hin merkittyjä toimielinrooleja ovat:

  • toimitusjohtaja, toimitusjohtajan sijainen, hallituksen puheenjohtaja, selvitysmies, isännöitsijä, elinkeinonharjoittaja, vastuunalainen yhtiömies, yhtiömies, oikeutettu (nimenkirjoitusoikeus)

Missä palvelussa valtuudet voi antaa?

Valtuuden voi käydä antamassa tai valtuutta voi pyytää VRK:n ylläpitämässä Suomi.fi-verkkopalvelussa. Palveluun kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Katso-palvelu toimii siirtymäajan puitteissa vuoden 2019 loppuun.

Voiko yrityksen tai yhteisön nimenkirjoitusoikeudellinen tai prokuristi valtuuttaa toisen ihmisen yrityksen sisällä tekemään valtuutuksia?

Organisaation toimitusjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi valtuuttaa yrityksen sisällä toisen henkilön (esim. asioita hoitavan työntekijän) hoitamaan yrityksen asioita eli antaa työntekijälle valtuutusoikeus. Nimenkirjoitusoikeudellinen henkilö voi antaa työntekijälle Suomi.fi Valtuudet -palvelussa valtuuden tyypin "Valtuutusoikeus".

Prokuristi voi hoitaa yrityksen asioita esimerkiksi OmaVerossa, mutta ei voi luoda uusia valtuuksia Valtuudet-palvelussa.

Voiko hallituksen puheenjohtaja valtuuttaa tilitoimiston hoitamaan yrityksen veroasioita?

Jos hallituksen puheenjohtajalla on yksin nimenkirjoitusoikeus, niin voi.

Olen hoitanut yritykseni asioita Katso-tunnisteen avulla. Muuttuuko Katso-tunnisteeni suoraan Suomi.fi-valtuudeksi?

Ei muutu, mutta voit hoitaa asioita jatkossa henkilökohtaisen tunnisteen avulla.

Jos olet valtuuttanut Katsossa esimerkiksi tilitoimiston kirjanpitäjän hoitamaan veroasioitasi, sinun on valtuutettava tilitoimisto uudelleen Suomi.fi-palvelussa. Tilitoimisto voi myös pyytää uutta valtuutta.

Liikkeen- tai ammatinharjoittajien on kuitenkin annettava valtuus asianhoitajalleen viimeistään lokakuussa 2018, jotta puolesta asiointi OmaVerossa onnistuu.

Keskustele asiasta kirjanpitäjäsi kanssa.

Ulkomaalaisella yritys toimii Suomessa ja yrityksellä on sivuliike täällä. Kaikki sivuliikkeen kaupparekisteriin merkityt nimenkirjoitusoikeudelliset ovat ulkomaalaisia ja heillä ei ole suomalaista henkilötunnusta. Voivatko he ottaa käyttöön Suomi.fi-valtuuden?

Toistaiseksi ulkomaalaiset henkilöt ja yritykset asioivat Katson avulla. Lisätietoa aiheesta

Yrityksellämme ei ole toimitusjohtajaa, ainoastaan kaksi hallituksen jäsentä. Nimenkirjoitusoikeus on "kaksi yhdessä". Miten voimme valtuuttaa?

Tällä hetkellä "kaksi yhdessä" nimenkirjoitusoikeudella Suomi.fi-valtuuden tekeminen ei ole mahdollista. Lähitulevaisuudessa valtuuttaminen onnistuu myös vaikka nimenkirjoitusoikeus olisi kaksi yhdessä.

Useimmilla organisaatioilla on mahdollisuus merkitä toimitusjohtaja kaupparekisteriin. Tämä mahdollistaa valtuuttamisen Suomi.fi-palvelussa.

Minulla on yhden miehen osakeyhtiö. Kaupparekisteriin ei ole merkitty toimitusjohtajaa, ainoastaan yksi hallituksen jäsen. Voinko valtuuttaa kirjanpitäjäni Suomi.fi:ssä?

Kyllä voit. Pääset myös marraskuussa asioimaan itse yrityksesi puolesta OmaVeroon kirjautumalla henkilökohtaisella tunnisteella.