Usein kysyttyä Suomi.fi-valtuuksista – henkilöasiakkaat ja henkilöyrittäjät

Miksi henkilöasiakkaiden on tärkeä muistaa marraskuun alku?

Veroasioinnin Suomi.fi-valtuudet otetaan käyttöön vuoden 2018 marraskuun alussa. Suomi.fi-valtuuksien avulla voi asioida kaikissa Verohallinnon asiointikanavissa – OmaVerossa, Lomake.fi:ssä, Ilmoitin.fi:ssä, asiakaspalvelussa, puhelinpalvelussa ja chatissa. Marraskuun alusta Suomi.fi-valtuuksien avulla voivat asioida niin henkilö- kuin yritysasiakkaat ja heidän asianhoitajansa.

Verohallinto suosittelee, että sellaiset liikkeen- ja ammatinharjoittajat, joilla on asianhoitaja, ottavat käyttöön Suomi.fi-valtuuden ennen 8.11.2018. Liikkeen- ja ammatinharjoittajat voivat jatkaa asiointia myös Katsolla, jolloin pitää hakea uusi Katso-rooli henkilön ja yrittäjän OmaVero. Lisätietoa aiheesta Muutoksia valtuuttamiseen -sivulla kohdassa "Liikkeen- ja ammatinharjoittaja"

Olen elinkeinonharjoittaja (toiminimi) ja minulla on kirjanpitäjä. Jos annan kirjanpitäjälleni veroasioiden hoito -valtuuden näkeekö kirjanpitäjäni myös henkilökohtaiset verotietoni OmaVerossa?

Kyllä näkee. Veroasioiden hoito -valtuus oikeuttaa valtuutetun hoitamaan valtuuttajan kaikkia veroasioita OmaVerossa. Verolainsäädännössä liikkeen- tai ammatinharjoittaja (toiminimiyrittäjä) ei ole erillinen oikeushenkilö. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja ei ole yhtiö, vaan hän tekee liiketoimintaa omissa nimissään ja vastaa taloudellisesti itse sitoumuksistaan. Tälläkin hetkellä, jos toiminimiyrittäjä on palkannut itselleen kirjanpitäjän, kirjanpitäjä näkee yrittäjän henkilökohtaiset tulot muun muassa yhteenvetoilmoituksesta.

Jatkona edelliseen kysymykseen: Olen elinkeinonharjoittaja (toiminimi). Jos en halua, että kirjanpitäjäni tai asianhoitajani näkee henkilökohtaisia verotietojani OmaVerossa, miten voin toimia?

Jos haluat, että kirjanpitäjäsi tai asianhoitajasi ei näe marraskuun alun jälkeen henkilökohtaisia verotietojasi, voit toimia seuraavalla tavalla:

Voit antaa kirjanpitäjällesi veroilmoittaminen-valtuuden, jonka avulla kirjanpitäjäsi voi antaa puolestasi tarvittavia veroilmoituksia. Voit kirjautua itse OmaVeroon omilla pankkitunnuksillasi ja kopioida sieltä tarvittavat tiedot kirjanpitäjällesi ja toimittaa ne hänelle.

Lisätietoa aiheesta

Milloin valtuuksia voi antaa? Milloin niitä voi käyttää?

Veroasiointiin liittyviä Suomi.fi-valtuuksia voi tehdä 15.5. alkaen VRK:n ylläpitämässä Suomi.fi-verkkopalvelussa.

Vaikka valtuutuksen voi käydä tekemässä palvelussa (antamassa tai pyytämässä) jo nyt, valtuuksilla voi asioida OmaVerossa 9.11. alkaen. Tästä huolimatta valtuutus kannattaa käydä tekemässä jo nyt.

Minulla on metsää ja olen sivutoiminen metsätalousyrittäjä. Minulla on toiminimi tätä varten. Minulla ei ole kirjanpitäjää vaan teen kaikki oma-aloitteisten verojen ilmoitukset itse ja täytän metsätalousliiketoiminnan veroilmoituksen itse. Pitääkö minun tehdä Suomi.fi-valtuutus?

Ei tarvitse. Voit kirjautua OmaVeroon omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Jos maa- ja metsätaloudenharjoittaja tekee liiketoimintaa toiminimellä ja hän on palkannut kirjanpitäjän hoitamaan veroasioitaan, kirjanpitäjälle pitää antaa Suomi.fi-valtuus veroasioiden hoito tai uusi Katso-rooli henkilön ja yrittäjän OmaVero mielellään ennen 8.11. Lisätietoa ohjeessa "Asiakasyritys valtuuttaa tilitoimiston Suomi.fi-palvelussa" tai ohjeessa "Tilitoimisto pyytää valtuutusta".

Olen iäkkään henkilön asiainhoitaja ja minulla on kirjallinen valtuutus hoitaa henkilön pankki- ja veroasioita. Iäkkäällä henkilöllä ei ole henkilökohtaista tunnistetta, esimerkiksi pankkitunnuksia, joilla kirjautua Suomi.fi-palveluun. Miten toimin? Onko kirjallinen valtuutus voimassa jatkossakin?

Lähitulevaisuudessa kirjallisen valtuuden saanut asianhoitaja tai henkilö itse voi asioida verotoimistossa ja pyytää virkailijaa valtakirjan kanssa luomaan puolestaan valtuuden veroasiointia varten. Tämän jälkeen asianhoitaja voi hoitaa henkilön veroasioita sähköisesti OmaVerossa.