Tilitoimisto pyytää Suomi.fi-valtuutusta

 1. Kirjaudu Suomi.fi-valtuudet palveluun (avutuu uuteen välilehteen). Voit tunnistautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

 2. Valitse näkymästä ”Vaihda käyttäjäroolia”. Valitse ”Asioi yrityksen puolesta”.

 3. Valitse yritys, jonka puolesta haluat asioida – kun pyydät valtuutusta, valitse listalta tilitoimisto, jota itse edustat.

 4. Valitse näkymästä ”Lisää uusi valtuus”. Valitse ”Pyydä valtuutta”.

 5. Valitse ”Lisää yritys”. Näkymään avautuu yrityshaku, johon voit kirjoittaa asiakasyrityksen nimen tai asiakasyrityksen Y-tunnuksen. Hakukenttä päivittyy automaattisesti. Valitse asiakasyritykset.

 6. Valitsemasi asiakasyritykset näkyvät listana. Voit pyytää valtuuksia kerralla uselta asiakkaalta. Jos tilitoimistollasi on enemmän asiakkaita, lähetä useampia pyyntöjä.

 7. Määritä seuraavaksi pyytämäsi valtuuden voimassaoloaika. Valitse riittävän pitkä voimassaoloaika. Valtuuden voimassaolon voi päättää koska tahansa, ja sen voi päättää tarvittaessa tilitoimisto tai asiakasyritys. Kun olet määrittänyt valtuuden voimassaoloajan, siirry valitsemaan valtuuden sisältö.

 8. Valitse seuraavaksi mitä valtuuksia haluat pyytää asiakasyritykseltä. Veroasiointiin oikeuttavat valtakirjat ovat ”Veroasioiden hoito” ja ”Veroilmoittaminen”. Asiakkaan puolesta veroasioita voi hoitaa OmaVerossa vain Veroasioiden hoito -valtuudella. Verohallinto suosittelee pyytämään molempia veroasioinnin valtuuksia, jos se vastaa tilitoimiston ja asiakkaan toimeksiantosopimuksen sisältöä.

  Huomaa, että voit samalla pyytää kaikki valtuudet, joita tarvitset asiakasyrityksen asioiden hoitamiseen. Jos esimerkiksi hoidat asiakkaan tulorekisteriasiointia, voit pyytää valtuudet ”Palkkatietojen katselu” ja ”Palkkatietojen ilmoittaminen” sekä Palkka.fi-palvelun valtuuden ”Palkkatietojen käsittely”. Näin asiakkaalle ei tarvitse lähettää useita valtuuspyyntöjä erikseen. Kun olet määrittänyt pyydettävät valtuudet, siirry eteenpäin valitsemalla ”Siirry tarkistamaan”.

 9. Näet yhteenvedon pyytämistäsi valtuuksista. Jos yhteenvetosivun sisältö vastaa tarpeitasi, valitse ”Kyllä, lähetän valtuuspyynnön”. Huomaa, että palvelu ei lähetä automaattisesti mitään viestiä asiakkaalle. Valtuuspyynnön lähettämisen jälkeen sinun pitää olla itse yhteydessä asiakkaihisi. Kerro, että lähettämäsi valtuuspyyntö vaatii hyväksynnän Valtuudet-palvelussa.