Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

EU-kansalaisten eIDAS-tunnistautuminen

eIDAS-tunnistautumisen ansiosta muiden EU-maiden kansalaiset voivat tulevaisuudessa tunnistautua oman maansa tunnistusvälineillä esimerkiksi OmaVeroon. eIDAS-tunnistautuminen onnistuu, jos molemmissa maissa käytetään samankaltaisia sähköisiä tunnisteita.  

eIDAS on EU-asetus, jonka tarkoitus on varmistaa ajantasaiset ja kansainvälisesti hyväksytyt standardit sähköiselle tunnistautumiselle.

Kaikki Verohallinnon asiointipalvelut eivät vielä tue eIDAS-tunnistautumista

Vaikka kaikki Verohallinnon asiointipalvelut eivät vielä tuekaan eIDAS-tunnistautumista, siirtymäaikana eIDAS-käyttäjät voivat täyttää palvelupyyntölomakkeen, jotta saavat asiansa sähköisesti vireille. Lisäksi ulkomaalaiset henkilö- ja yritysasiakkaat voivat tietyissä tilanteissa käyttää Verohallinnon asiointipalvelua, jossa eIDAS-tunnistus on jo käytössä. 

Käytä eIDAS-tunnistautumista ja täytä palvelupyyntölomake (lomake.fi)

Verohallinnon asiointipalvelu, jossa voi käyttää eIDAS-tunnistautumista

Lue lisää tunnistautumisesta Verohallinnon asiointipalveluihin

Toisen EU-maan tunnistusvälineen turvallisuuden ja luotettavuuden arviointi

Ennen kuin tunnistusvälinettä voi käyttää eIDAS-verkostossa, EU-maiden pitää ensin notifioida sähköisen tunnistusvälineensä skeeman Euroopan komissiossa. Tiedot julkaistaan Euroopan unionin virallisessa julkaisussa, jonka jälkeen tunnistusväline on tunnustettava 12 kuukauden aikana. Vertaisarvioinnilla varmistetaan, että kunkin maan tunnistusväline on riittävän turvallinen ja luotettava myös maarajat ylittävässä käytössä.

Kaikkien eIDAS-maiden kaikkia tunnistusvälineitä ei kuitenkaan notifioida samalla kertaa. Tunnistusvälineitä notifioidaan lähivuosina vähitellen sitä mukaa kuin eri maat ja tunnistusvälineiden tarjoajat tulevat notifiointiprosessiin mukaan. 

Sivu on viimeksi päivitetty 1.2.2022