Askarruttaako verokortti? Verohallinto vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Verohallinnon tiedote, 4.1.2019

Verohallinnon asiakaspalveluun tulee alkuvuodesta paljon kysymyksiä verokorteista. Tänä vuonna myös verokortin muutokset ovat aiheuttaneet asiakkaissa epätietoisuutta. Verohallinto vastaa nyt yleisimpiin kysymyksiin.

Miksi tuloraja on liian pieni?

Vuoden 2019 verokortti tulee voimaan 1.2. Verokortilla näkyvä tuloraja on siis laskettu helmikuun alusta alkaen ja se sisältää 11 kuukauden palkan sekä mahdollisen lomarahan. Verokortin mukana tulevalle laskelmalle on merkitty asiakkaan todellinen 12 kuukauden vuosituloraja. Jos se on liian pieni, uuden verokortin voi tehdä helposti OmaVerossa.

Mikä on tammikuun veroprosentti?

Tammikuun 2019 palkkaan käytetään vielä edellisen vuoden verokorttia, ellei asiakas ole tehnyt jo vuoden alussa voimaan tulevaa verokorttia.

Saan eläkettä usealta eri maksajalta. Miksi eri eläkkeille on eri veroprosentti?

Eri eläkelajeille on voitu laskea eri veroprosentit. Tämä ei kuitenkaan vaikuta kokonaisveron määrään, vaan asiakas maksaa veroa kokonaisuudessa saman verran kuin aikaisemminkin. Jos eläkekertymä on kotiin tulleella päätöksellä oikein, asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon.

Saan eläkettä Ruotsista. Miksi siitä on määrätty ennakkovero?

Ruotsin eläke on ennakonkannon alainen tulo, jonka perusteella määrätään ennakkovero. Jos tulo on enintään 7000 euroa vuodessa, se huomioidaan automaattisesti veroprosentissa. Jos tulon määrä ylittää 7000 euroa, sille määrätään ennakkovero. Asiakas voi OmaVerossa tehdä muutosverokortin ja määrittää siinä, haluaako ennakonkannon alaisen tulon huomioitavaksi veroprosentissa vai maksaa sen ennakkoverona.

Miksi verokortissa näkyy vain yksi etunimi?

Verohallinnon tietojärjestelmäuudistuksen myötä myös asiakkaille lähetettävät kirjeet ja tulosteet uudistuivat. Myös verokortti näyttää tänä vuonna erilaiselta kuin aikaisemmin, ja vuoden 2019 perusverokortilla näkyy sukunimen lisäksi vain yksi etunimi.

Asun ulkomailla. Miksi kotipaikakseni on merkitty Helsinki?

Ulkomaisilla henkilöillä verotuksellinen kotikunta on Suomessa joko Helsinki tai Maarianhamina.  Verot kuitenkin määrätään kuntien keskimääräisen tuloveroprosentin mukaan niin kuin aikaisemminkin. Veroprosentin suuruuteen kotikunnalla ei siis tässä tilanteessa ole vaikutusta.

Lisää useimmin kysyttyjä kysymyksiä: vero.fi/verokortti

Henkilöasiakkaat voivat nyt hoitaa lähes kaikki veroasiansa OmaVerossa