Verohallinto ottaa käyttöön Suomi.fi-valtuudet

Verohallinnon tiedote, 16.5.2018

Verohallinto ottaa marraskuun 2018 alussa käyttöön Suomi.fi-valtuudet veroasioinnissa. Valtuuksia voivat käyttää jatkossa sekä henkilöasiakkaat että yritysasiakkaat.

Valtuutuksia voi tehdä Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa 15.5.2018 alkaen, mutta valtuudet toimivat Verohallinnon asiointikanavissa vasta marraskuun alussa. Verkkopalvelussa henkilö tai yritys voi valtuuttaa toisen henkilön tai toisen yrityksen hoitamaan veroasioita puolestaan. Palvelussa voi myös pyytää valtuutusta toiselta henkilöltä tai yritykseltä ja hallinnoida valtuutuksia keskitetysti.

Kun valtuutetulle on myönnetty Suomi.fi-valtuus veroasioiden hoitamiseen, hän voi kirjautua Verohallinnon verkkopalveluun henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillaan, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Valtuus astuu voimaan heti, kun molemmat osapuolet ovat hyväksyneet sen. Lue lisää Valtuudet-palvelusta.

Kaksi erilaista veroasioinnin valtuutta

Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa henkilö tai yritys voi antaa veroasioiden hoitamiseen kahdenlaisia valtuutuksia:

Veroasioiden hoito

Tällä valtuudella valtuutettu voi hoitaa kaikkia valtuuttajan veroasioita sekä nähdä, korjata tai ilmoittaa valtuuttajan verotietoja. Valtuutettu voi asioida valtuuttajan puolesta OmaVerossa, Ilmoitin.fi ja Lomake.fi-palveluissa sekä verotoimistoissa että puhelinpalvelussa.

Veroilmoittaminen

Tällä valtuudella valtuutettu voi antaa vain veroilmoituksia ja muita veroasioiden hoitoon liittyviä ilmoituksia valtuuttajan puolesta. Valtuutettu voi asioida valtuuttajan puolesta Ilmoitin.fi:ssä ja Lomake.fi:ssä. Tämä valtuus ei käy OmaVero-palvelussa.

Lisäksi yritys voi valtuuttaa henkilön tai yrityksen hoitamaan palkanlaskennan tai -maksamisen puolestaan Palkka.fi-palvelussa 25.5.2018 lähtien seuraavalla valtuudella:

Palkkatietojen käsittely

Tällä valtuudella valtuutettu voi antaa valtuuttajan puolesta palkkatietoja, maksaa palkkoja ja työnantajamaksuja sekä lähettää ilmoituksia Palkka.fi-palvelussa.

Liikkeen- tai ammatinharjoittajien annettava valtuus ennen marraskuuta

Liikkeen- tai ammatinharjoittajat ja heidän asianhoitajansa eivät voi asioida OmaVerossa Katso-tunnuksilla 1.11.2018 jälkeen. Jotta yrittäjän veroasioiden hoitaminen sujuu ilman keskeytyksiä, liikkeen- tai ammatinharjoittajan pitää antaa kirjanpitäjälleen Suomi.fi-valtuus ennen marraskuuta.

Katso-tunniste jää käyttöön siirtymäajaksi

Katso-palvelu jää käyttöön siirtymäajaksi Suomi.fi-valtuuksien rinnalle. Osakeyhtiöt, asunto-osakeyhtiöt, kommandiittiyhtiöt ja avoimet yhtiöt voivat jatkaa asiointia Verohallinnon asiointikanavissa Katso-tunnisteen avulla vuoden 2019 loppuun saakka.

Jos yhtiö maksaa palkkaa, se tarvitsee kuitenkin Suomi.fi-valtuudet työnantajasuoritusten ilmoittamiseksi tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen. Yhtiön puolesta voi ilmoittaa tietoja tulorekisteriin ainoastaan Suomi.fi-valtuuksilla, jotka ovat haettavissa elokuusta 2018 alkaen. Lue lisää tulorekisterin valtuuksista.

Yhtymät, kuolinpesät, yhteisetuudet, säätiöt, yhdistykset, ulkomaalaiset ja julkiset toimijat ja niiden asianhoitajat käyttävät veroasiointiin jatkossakin Katso-tunnistetta.

Suomi.fi:n Valtuudet-palvelusta vastaa Väestörekisterikeskus. Kansalaiset saavat lisätietoa valtuuksista Kansalaisneuvonnasta. Yritysasiakkaille on erillinen Yritys-Suomi-puhelinpalvelu.

Katso, miten muutokset valtuutuksiin vaikuttavat eri asiakasryhmiin.