KHO antoi päätöksen purentakiskojen arvonlisäverotuksesta

Verohallinnon tiedote, 7.12.2018

Korkein hallinto-oikeus antoi 21.11.2018 päätöksen (KHO 21.11.2018 T 5397), joka koski hammaslääkäriaseman myymien purentakiskojen arvonlisäverotusta. Potilas käytti purentakiskoa omaehtoisesti, ja purentakiskon hoitava vaikutus perustui purentakiskon käyttämiseen. Purentakiskoa ei pidetty hoitoon tavanomaisesti liittyvänä tavarana, jonka hoitotoimen harjoittaja luovuttaa hoidon yhteydessä. Hammaslääkäriaseman tuli suorittaa arvonlisäveroa purentakiskon myynnistä.

Purentakiskojen myynti on jatkossa arvonlisäverollista. Päätöksessä esitettyjä periaatteita sovelletaan myös muihin terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen tarjoajien myymiin tavaroihin.

Hammaslaboratorioiden tavaroiden myynti on arvonlisäverollista. Ainoastaan hammaslaboratorioiden myymät hammasproteesit ovat arvonlisäverottomia. Hammasproteeseja ovat kiinteät hammasproteesit, kuten kruunut, sillat ja implantit sekä irtaimet hammasproteesit, kuten tekohampaat. Kaikkien muiden tavaroiden myynnistä hammaslaboratoriot suorittavat arvonlisäveroa.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös KHO 21.11.2018 T 5397