Perustuloa ei pidä ilmoittaa Verohallintoon

Verohallinnon tiedote, 9.1.2017

Tänä vuonna alkanut perustulokokeilu ei vaikuta verotukseen. Jos olet mukana kokeilussa, sinun ei pidä ilmoittaa perustuloa Verohallintoon, sillä se on verovapaata tuloa.

Jos saat perustuloa ja etuutesi ovat suuremmat kuin perustulo, vähentää Kela työttömyys- ja päivärahaetuuksista perustuloa vastaavan summan. Tämä ei vaikuta verotukseen eikä sinun tarvitse tehdä mitään. Etuustulo on edelleen veronalaista tuloa ja sen verotukseen käytetään samoja pidätysprosentteja kuin ennenkin.

Jos haet uuden verokortin etuuksille, sinun pitää ilmoittaa tulosi samalla tavalla kuin ennenkin. Esimerkiksi työmarkkinatuki tai työttömyyspäiväraha ilmoitetaan bruttona eli summasta ei vähennetä ennakonpidätystä. Työmarkkinatuki ja muut etuudet vaikuttavat verotukseen, mutta perustulo ei. Perustuloa ei siis ilmoiteta verokorttimuutoksissa.

Jos saat perustuloa ja pääset töihin, sinun pitää hankkia uusi verokortti palkkatuloille. Saat edelleen perustuloa, mutta sitä ei pidä ilmoittaa uudella verokortilla. Kela ei myöskään peri perustuloa pois palkkatulosta.

Lue lisää perustulosta (www.kela.fi).