Marjat saa myydä verovapaasti, jos niitä ei poimi työkseen

Verohallinnon tiedote, 25.6.2018

Jos keräät luonnonvaraisia marjoja ravinnoksi ja myyt ne itse, myynnistä saatu tulo on verovapaata. Jos saat marjojen poiminnasta palkkaa, tulo on veronalaista.

Verovapaata tuloa

Voit myydä verovapaasti jokamiehen oikeudella poimitut marjat itse torilla tai tienvarren levähdyspaikalla, kunhan toiminta on harrastelijamaista ja satunnaista. Saat myydä marjat verovapaasti myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle. Verovapaus edellyttää, ettei marjoja ole jatkojalostettu eli esimerkiksi survottu, makeutettu tai pakastettu.

Veronalaista tuloa

Jos olet tehnyt poimimisesta työsopimuksen, keräämisestä saamasi korvaus on palkkaa, jota verotetaan ansiotulon veroprosentin mukaan. Viljeltyjen marjojen poiminnasta saatu tulo on aina palkkaa.

Oletko tulossa ulkomailta Suomeen marjanpoimijaksi?

Jos tulet Suomeen ulkomaisen työnantajan palvelukseen enintään puoleksi vuodeksi, et maksa veroa Suomeen. Jos tulet suomalaisen työnantajan palvelukseen tilapäisesti, tarvitset verokortin.

Voit vaatia palkan verottamista samalla tavalla progressiivisesti kuin Suomessa asuvia verotetaan. Tällöin sinun on haettava rajoitetusti verovelvollisen verokortti ja suomalainen henkilötunnus. Seuravana vuonna saat esitäytetyn veroilmoituksen. Tämä on mahdollista kuitenkin vain, jos asut Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa tai valtiossa, jonka kanssa Suomella on verosopimus.

Palkastasi voidaan periä myös lähdevero, joka on 35 prosenttia. Tällöin sinun on haettava lähdeverokortti. Lähdeverokorttiin voidaan merkitä myös lähdeverovähennys, joka on noin 510 euroa kuukaudessa tai 17 euroa päivässä. Jos haet lähdeverokortin, sinun ei tarvitse antaa veroilmoitusta Suomeen, sillä lähdevero on lopullinen vero.

Pyydä Verohallinnon virkailija marjatilallesi

Verohallinto jalkautuu marjatiloille Suomeen tulevien marjanpoimijaryhmien asioinnin helpottamiseksi. Jos marjatilallesi on tulossa töihin yli 5 ulkomaalaista henkilöä, jotka tarvitsevat henkilötunnuksen ja verokortin, varaa ryhmälle aika ajanvarauspalvelun kautta. Suuria ryhmiä pyrimme palvelemaan myös tulemalla tilalle paikan päälle.

Lue lisää: