Lait yhteisöjen ennakonkannon ja eräiden muiden verotusmenettelyjen uudistamiseksi vahvistettu

Verohallinnon tiedote, 1.2.2017

Tasavallan presidentti on vahvistanut tuloverotuksen menettelyn, ennakonkannon ja koronlaskennan muutoksia koskevan hallituksen esityksen. Lait tulevat voimaan 1.11.2017 paitsi tilinumeron sähköinen ilmoittaminen, joka tulee voimaan 1.2.2017.

Keskeiset muutokset:

  • Sähköinen ilmoittaminen laajenee. Yhteisöt ja yhteisetuudet antavat tuloveroilmoituksen, ennakoita koskevan vaatimuksen ja ilmoituksen tilinumerosta pääsääntöisesti sähköisesti. Tilinumeron ilmoittavat sähköisesti lisäksi myös muut arvonlisäverovelvollisten rekisteriin kuuluvat.
  • Ennakon täydennysmaksusta luovutaan ja se korvataan verovuoden päättymisen jälkeen määrättävällä ennakolla. Ennakon määräämistä on vaadittava Verohallinnolta, jos haluaa täydentää ennakoita ja vaikuttaa korkoseuraamuksiin. Ennakkoa voi hakea sähköisessä asiointipalvelussa ja maksaa sen verkkopankissa.
  • Määräajat ennakoiden määräämiselle, muuttamiselle ja poistamiselle pidentyvät. Verohallinto voi määrätä, muuttaa tai poistaa ennakoita verovelvollisen aloitteesta verotuksen päättymiseen saakka. Verohallinto voi määrätä ja korottaa ennakoita verovuoden päättymistä seuraavan toisen kuukauden loppuun saakka sekä alentaa ja poistaa verotuksen päättymiseen saakka.
  • Ennakkoperintää voi täydentää verovuoden päättymisen jälkeen ensimmäisen kuukauden aikana ilman korkoja.
  • Laskentajaksot ja korkokäsitteet yhtenäistyvät, mikä selkeyttää koronlaskennan periaatteita.
  • Veronpalautuksen siirto puolisoiden kesken poistuu.
  • Tuloveron veronkantoa uudistuu. Muutokset koskevat maksujen ja palautusten käyttöjärjestystä, veron suoritusjärjestystä, yhteenvetoa, kantomenettelyn virheen korjaamista sekä palautuksen käyttämistä.

Hallituksen päätös

Lue lisää: Tilinumeron sähköinen ilmoittaminen pakolliseksi yrityksille ja yhteisöille sekä muille arvonlisäverovelvollisille

Tilaa yritysasiakkaan uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla muutoksista.