Bug bounty palkittiin vuoden kybertekona

Verohallinnon tiedote, 23.11.2017

Tivi-lehti on yhdessä asiantuntijaraadin kanssa palkinnut Suomessa toteutettavan bug bounty -toiminnan Vuoden kybertekona. Verohallinnon ohella palkittavia edelläkävijöitä ovat LähiTapiola ja Visma. Voittaja julkaistiin Tivi Digital & Cyber Security -tapahtumassa torstaina 23.11.

Verohallinnon tietoturvajohtaja Samuli Bergström on palkinnosta iloisesti yllättynyt.

– On tärkeää, että tietoturvallisuus näkyy myös positiivisessa valossa erilaisten huijausyritysten ja tietovuotojen seassa. Tällaiset huomionosoitukset ovat sen vuoksi erittäin mukavia yllätyksiä!

Verohallinnon lokakuussa aloittamassa bug bounty -ohjelmassa etsitään OmaVero-verkkopalvelun mahdollisia tietoturvahaavoittuvuuksia, ja palkkioita on tähän mennessä maksettu kolmesta löydöksestä. Suurin niistä on arvoltaan 3500 euroa.

Suomessa Verohallinto on tiettävästi ensimmäinen valtionhallinnon toimija, joka kokeilee haavoittuvuuspalkkio-ohjelmaa oman tietoturvansa parantamiseksi.

– En näe mitään syytä olla kokeilematta bug bounty -ohjelmia myös julkishallinnossa. Jos Yhdysvalloissa sotavoimat ja Suomessa Verohallinto voivat käyttää tällaista ohjelmaa, miksei mikä tahansa muu organisaatio, Bergström kiteyttää.

Bergströmin mukaan kyseiset ohjelmat ovat kustannustehokas ja joustava tapa kehittää tietoturvallisuutta. Vaikka yksityisen puolen prosessit ovat usein ketterämpiä kuin julkisella puolella, haasteet selätettiin hyvällä suunnittelulla ja avoimella asenteella.

– Toki organisaatiolla pitää olla perusymmärrys toiminnan luonteesta ja perustason kyvykkyys ohjelman hallintaan. Uutta ei kuitenkaan kannata pelätä, Bergström kertoo.

Bug bounty eli haavoittuvuuspalkkio-ohjelmat ovat yhteisöllinen tapa toteuttaa tietoturvatestausta. Ohjelmassa valikoidulle joukolle tietoturvatutkijoita annetaan kohteeksi tietty palvelu. Mahdollisten haavoittuvuuksien löytämisestä maksetaan niiden suuruuteen suhteutettu palkkio.

Palkinnon myöntäneeseen asiantuntijaraatiin kuuluivat Mikko Hyppönen, Petteri Järvinen, Jarno Limnell ja Kimmo Rousku sekä Tivi-lehden toimittaja Heidi Kähkönen.