Verohallinto valvoo tiukasti identiteettivarkauksien yrittämistä

Verohallinnon tiedote, 27.10.2016

Alkusyksystä paljastuneiden yrityksiin kohdistuneiden identiteettivarkauksien seurauksena valvomme tehokkaasti esim. tilinumeromuutosten ja alv-palautuspyyntöjen aitoutta.

Osana jatkuvaa valvontaamme havaitsimme elokuussa, että useat kymmenet suomalaiset yritykset olivat joutuneet identiteettivarkauksien kohteeksi. Niiden seurauksena rikolliset toimijat olivat pyrkineet saamaan arvonlisäveron palautuksia väärin perustein ja väärille tileille.

Huijausyritykset liittyvät erityisesti paperilla annettaviin arvonlisäveron ilmoituksiin ja siksi suosittelemme kaikille yrityksille veroasioiden hoitamista verkkopalveluissa.

Epäilyttävät muutosilmoitukset tarkistetaan

Olemme Verohallinnossa pysyvästi nostaneet valvonnan tasoa tähän liittyen. Tarkistamme erityisesti kaikki paperi-ilmoittajiin liittyvät ilmoitukset yrityksen tilinumeron muutoksesta, jotta erottaisimme aidot pyynnöt petosyrityksistä.

Varmistustyöstä johtuen yhteydenottomme yrityksiin tulevat lisääntymään. Toivomme yrityksiltä ymmärrystä tässä tilanteessa.

Miten toimia, jos yritykseesi on kohdistunut identiteettivarkaus?

Kun Verohallinnossa huomataan, että yritys on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi, olemme aina yhteydessä asiakkaaseen. Jos ilmenee, että identiteettivarkauden tehnyt taho on syyllistynyt veropetokseen tai sen yritykseen, Verohallinto tekee asiasta rikosilmoituksen poliisille.

Jos veropetosta tai sen yritystä ei ole tapahtunut, rikosilmoituksen tekeminen itse identiteettivarkaudesta jää viime kädessä yrityksen itsensä harkittavaksi ja tehtäväksi. Kaikissa tapauksissa yrityksellä on oikeus saada sitä koskevat tiedot Verohallinnolta.

Jos itse epäilet, että yrityksesi on joutunut identiteettivarkauden kohteeksi verotusasioissa, ota yhteys Verohallinnon asiakaspalveluun.

Lue lisää: