Suomalaisten kauppiaiden kilpailuasemalle turvaa kaukomyyjien ALV-valvonnasta

Verohallinnon tiedote, 10.6.2016

Verohallinto tehostaa EU-alueen verkkokauppiaiden arvonlisäverotuksen rekisteröintiä. Jos kaukomyyjä myy suomalaisille yli 35 000 euron edestä vuodessa, on se velvollinen rekisteröitymään Suomen ALV-rekisteriin. 

Osana Kansainvälisen verotuksen riski-ilmiöt -hanketta Verohallinnolla on käynnissä sähköiseen kauppaan keskittynyt projekti, joka muun muassa haarukoi esiin EU-alueella olevia verkkokauppiaita, jotka ovat velvollisia maksamaan myynnistään arvonlisäveroa Suomeen, mutta jotka eivät sitä tee. Näitä verkkokaupan myyjiä Verohallinto rekisteröi arvonlisäverorekisteriin.

– Kun ALV-rekisteröimätön kauppias joutuu korottamaan myyntihintojansa arvonlisäveron takia, parantaa se oikein toimivien sekä kotimaisten että ulkomaisten kauppiaiden mahdollisuutta pärjätä kilpailussa. Lisäksi Suomeen tilitettävät verot kartuttavat valtion kassaa, sanoo projektipäällikkö Timo Puiro Verohallinnosta. 

Ulkomaisen yrityksen ALV-velvollisuus Suomessa muodostuu, jos se myy suomalaisille tuotteita vähintään 35 000 euron edestä vuodessa. Jos suomalainen yksityishenkilö tai yritys myy vuoden aikana vähintään 10 000 euron edestä tuotteita tai palveluja, joita käytetään Suomessa, myös hänen tai sen pitää rekisteröityä ALV-rekisteriin ja maksaa arvonlisäveroa.

ALV-rekisteröinnin tarkistus ytj.fi:ssä

Yksittäisen ostajan voi olla vaikea arvioida, onko verkkokauppias, jolta hän ostaa tuotteita, rekisteröitynyt arvonlisäveron maksajaksi ja kuuluisiko kauppiaan se tehdä. Yritysten osalta ALV-rekisteriin kuulumisen voi varmistaa ytj.fi-palvelusta, josta voi tarkistaa mihin rekistereihin y-tunnuksen omaava yritys kuuluu.

– Kannattaa myös kiinnittää huomiota laskuun. Onko siinä eritelty ALV vai ei, onko se tehty Suomen arvonlisäprosentin mukaan ja onko laskussa y-tunnusta? Meille voi myös lähettää vihjetietolomakkeella vinkin, jos epäilee, että joku arvonlisäveron maksamiseen velvoitettu ei sitä tee tai tilittää verot väärään maahan, neuvoo Timo Puiro. 

Rekisteröintiin ohjaus ja maksuunpano

Kun Verohallinnossa herää epäilys, että verkkokauppias ei maksa arvonlisäveroa, vaikka pitäisi, kauppias, joka voi olla yritys tai yksityishenkilö, ohjataan rekisteröitymään ja maksamaan verot. Osassa tapauksia tehdään myös verotarkastus. Myös ulkomaisen yrityksen osalta Verohallinnolla on mahdollisuus tehdä maksamattomista arvonlisäveroista maksuunpano.

EU-alueella olevien internetin kauppapaikkojen jäljille on sähköisen kaupan projektissa päästy analysoimalla kansalaisten ostomääriä maksutapahtumatietojen kautta, joita Verohallinto on saanut eri maksuvälittäjiltä. Näitä tietoja tarkastellaan massoina, sillä yksittäisen kansalaisen hankinnat eivät lähtökohtaisesti verottajaa kiinnosta.

EU:n ulkopuolisten verkkokauppiaiden ALV-valvonnasta vastaa Tulli, jonka kanssa Verohallinto tekee läheistä yhteistyötä.