Venetodistusta ei enää tarvita

Verohallinnon tiedote, 20.5.2013

Verohallinto on luopunut niin sanotun venetodistuksen antamisesta 1.1.2013 alkaen, koska muut EU-maat eivät tunnusta venetodistusta näytöksi veron suorittamisesta. Verohallinto on vuoteen 2013 asti antanut pyynnöstä todistuksen siitä, että EU:n alueella liikkuvasta suomalaisesta huviveneestä on suoritettu Suomessa  arvonlisävero tai liikevaihtovero.

EU:n alueella liikkuvan suomalaisen huviveneen koko myyntiketju on pystyttävä selvittämään aukottomasti. Siksi veneessä on oltava mukana kaikki sen myyntiä koskevat kauppalaskut.

Jos huvivene on ostettu EU:n ulkopuolisesta maasta, veneessä on oltava mukana kauppalaskun lisäksi tullauspäätös, josta käy ilmi veneestä Suomessa suoritettu arvonlisävero tai liikevaihtovero.

Itse rakennetussa huviveneessä on oltava mukana ostotositteet veneen rakentamiseen liittyvistä suurimmista hankinnoista.

Jos suomalainen yksityishenkilö on ostanut huviveneen uutena toisesta EU-maasta, veneessä on oltava mukana kauppalaskun lisäksi selvitys Suomeen suoritetusta arvonlisäverosta.

Jos vene on otettu käyttöön ennen 1.1.1987, tarvitaan ainoastaan selvitys veneen käyttöönottopäivämäärästä. Tällainen selvitys voi olla esimerkiksi veneen mukana oleva rekisteritodistus.

Lisätietoa Verohallinnon ohjeesta