Muutoksia varainsiirtoverotuksessa

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat marraskuun alussa. Jatkossa varainsiirtoveron voi ilmoittaa ja maksaa OmaVero-palvelussa. Varainsiirtoveron prosentit ja veron laskeminen säilyvät ennallaan. 

Muutokset pähkinänkuoressa marraskuusta 2019 alkaen

 • Varainsiirtoveron voi ilmoittaa ja maksaa OmaVerossa (vero.fi/omavero). 
 • Varainsiirtoveroasioiden hoitamista varten ei enää tarvitse tulla Verohallinnon asiakaspalvelupisteeseen.
 • Varainsiirtoveroilmoituksia ei enää leimata asiakaspalvelupisteissä. Asiakas voi itse tulostaa todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta OmaVerosta tai se voidaan toimittaa hänelle postitse. Todistusta tarvitaan esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijää varten.
 • Todistus suoritetusta varainsiirtoverosta voidaan muodostaa vasta sitten, kun sekä varainsiirtoveroilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. 
 • Varainsiirtoveroa maksettaessa on käytettävä asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä, jotta maksu kohdistuu oikein. Maksun voi tehdä joko OmaVeron kautta tai omassa verkkopankissa. Maksua varten ei enää käytetä erillistä varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta.
 • Myös kiinteistön kaupasta on annettava varainsiirtoveroilmoitus marraskuusta alkaen. Aiemmin riitti, että kiinteistön ostaja esitti kuitin varainsiirtoveron maksusta hakiessaan kiinteistölle lainhuutoa Maanmittauslaitokselta.
 • Jos kaupassa on useita osapuolia, jokaisen ostajan on annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensa ja maksettava oma osuutensa varainsiirtoverosta. Varainsiirtoveroilmoitus on siis ostajakohtainen.
 • Myöhässä annetusta varainsiirtoveroilmoituksesta on seurauksena myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Miten varainsiirtoveroilmoitus annetaan?

 • Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen joko OmaVerossa tai paperilomakkeella.
 • Yhteisöt eli esimerkiksi osakeyhtiöt voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti OmaVerossa.
 • Kiinteistönvälittäjät voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti joko verkkolomakkeella tai lähettämällä ilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta rajapinnan kautta Verohallintoon. Jos ilmoitus myöhästyy tai puuttuu, seuraamusmaksut tulevat kiinteistönvälittäjän maksettavaksi, koska hän on varainsiirtoverotuksessa ilmoitusvelvollinen.
 • Arvopaperikauppiaat voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti joko verkkolomakkeella tai lähettämällä ilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta rajapinnan kautta Verohallintoon. Koska myöhästymismaksu kohdistuu varainsiirtoveroilmoituksen myöhästymiseen, se määrätään arvopaperikauppiaalle niissä tilanteissa, joissa hän on ilmoitusvelvollinen.

Usein kysyttyä

Kun asuntokauppa tehdään kiinteistönvälittäjän välittämänä, varainsiirtovero on maksettava kaupantekotilaisuudessa.

Kaupat voidaan tehdä kiinteistönvälittäjän välittämänä myös käyttämällä sähköistä asiointialustaa, ilman perinteistä kaupantekotilaisuutta. Tällöin varainsiirtovero katsotaan maksetuksi kaupanteon yhteydessä, jos ostaja on maksanut varainsiirtoveron viimeistään seitsemän päivän kuluttua siitä, kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan sähköisesti.