Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Muutoksia Verohallinnon rajapintoihin marraskuussa 2023

Verohallinto avaa uusia rajapintoja ja laajentaa vanhoja rajapintojaan 20.11.2023. Reaaliaikaisten rajapintojen eli apien avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti Verohallinnon ja muiden toimijoiden järjestelmien välillä.

Uusia rajapintoja

Henkilöverotus: verovelvollisuusaseman kysely

Rajapinnan kautta suoritusten maksajat saavat tiedon verovelvollisuusasemasta reaaliajassa eli onko henkilö yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Tämä helpottaa ja nopeuttaa merkittävästi suoritusten maksajien selvittelytyötä.

Autoverotus: ajoneuvokohtaisen ilmoituksen tilan kysely

Rajapinnan kautta rekisteröidyt autoveroilmoittajat voivat kysellä ajoneuvokohtaisen autoveroilmoituksen tilaa.

Autoverotus: Verohallinnon tiedossa olevien ajoneuvojen tietojen kysely

Rajapinnan kautta rekisteröidyt autoveroilmoittajat voivat kysellä esimerkiksi ajoneuvojen varustetasoja, merkkejä ja malleja.

Muutoksia nykyisiin rajapintoihin

Maksutiedot: saldotietojen kysely

Rajapinnan kautta yritykset ja tilitoimistot näkevät yhdestä paikasta asiakkaan saldotilanteen, eli esimerkiksi erääntyneet verot, tulevat tiedossa olevat verot ja käyttämättä olevat maksut ja palautukset.

Rajapintaan tulee veroille ja koroille uudet kentät, joiden avulla käyttäjä näkee kuinka paljon eräpäivän jälkeen on kertynyt viivästyskorkoa, jos veron maksaminen on viivästynyt.

Maksutiedot: tapahtumahaku

Rajapinnan kautta yritykset ja tilitoimistot voivat hakea eri verolajeja koskevia tapahtumia selvittääkseen verokauden tai verolajin tapahtumia.

Rajapintaan tulee uusi kenttä saldolle sekä mahdollisuus hakea myös asiakkaan suorittamat maksutapahtumat hakuajanjaksolta. Hakutulokseen on lisätty myös joitakin sellaisia tapahtumia, joita aikaisemmin ei ole tuotu. Näiden avulla käyttäjä näkee tapahtumakohtaisen avoimen saldon hakuajankohtana ja saa aiempaa kattavamman hakutuloksen tapahtumista.

Kirjeet ja päätökset: listaa kirjeet ja selvityspyynnöt

Rajapinnasta saadun vastaussanoman lisätietoihin julkaistaan lista, josta voi tarkistaa verolajin lyhenteen sekä selitteen kuvauksen.

Autoverotus: käytetyn ajoneuvon ilmoittaminen

Rajapinnan kautta rekisteröidyt autoveroilmoittajat voivat lähettää ajoneuvokohtaisia veroilmoituksia. Rajapintaan tulee uutena varustetietojen ilmoittaminen alle 2-vuotiaille ajoneuvoille ja plug-in tieto hybridi ajoneuvoille.

Autoverotus: verotuspäätös

Rajapinnan kautta rekisteröidyt autoveroilmoittajat voivat noutaa päätössanomia. Rajapintaan tulee uutena varustetiedot alle 2-vuotiaille ajoneuvoille ja plug-in tieto hybridi ajoneuvoille.

Varainsiirtoverotus

Lisäksi varainsiirtoveroilmoituksen rajapintaa muutetaan. Jos yrittää antaa ensiasuntotiedon 1.1.2024 tai sen jälkeiselle kauppapäivälle, tulee virheilmoitus eikä ilmoitus tule läpi.

Alkuvuodesta 2024 avataan lisää uusia rajapintoja

Vuoden 2024 alussa avataan lisää uusia rajapintoja. Henkilöverotuksessa avataan rajapinta vuokratulotietojen ilmoittamiseen ja yhteisöverotuksessa avataan rajapinnat voitonjakotietojen ilmoittamiseen sekä osakkeiden arvotietojen kyselyyn.

Ohjeet ohjelmistokehittäjille: Vero API - vero.fi.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.11.2023