Muutoksia ALVEU- ja Arvonlisäveron erityisjärjestelmä -palveluihin

OmaVero on korvannut ALVEU- ja Arvonlisäveron erityisjärjestelmä -palvelut. 

ALVEU-palvelu

ALVEU-palvelu ei ole enää käytössä. Palvelussa ei voi enää tehdä palautushakemuksia eikä tietoja pääse myöskään katselemaan.

Voit hakea arvonlisäveron ulkomaalaispalautusta 8.11. alkaen OmaVerossa (Kaikki toiminnot > Hakemukset > Arvonlisäveron palautus muista EU-maista). Palvelu toimii aluksi vain osittain:

  • Palautushakemuksia voi tehdä normaalisti, mutta ne välitetään toiseen EU-maahan vasta joulukuun aikana.
  • Myöskään toisen EU-maan antamia vastaanottokuittauksia ja päätöksiä ei vastaanoteta Suomeen. Ne päivittyvät OmaVeroon vasta joulukuussa.
  • ALVEU-palvelussa tehdyt hakemukset ja ALVEU-palveluun tulleet päätökset ja vastaanottokuittaukset näkyvät OmaVerossa 8.11. alkaen.

Huomaa, että ALVEU-palvelussa keskeneräiseksi tallennetut, eli lähettämättömät hakemukset eivät siirry OmaVeroon.

OmaVero-ohje: Näin haet arvonlisäveron palautusta toisesta EU-maasta 

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman erosopimusta, palautushakemusta ei voi eron jälkeen tehdä OmaVerossa. Lue lisää Brexitin vaikutuksesta verotukseen

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä -asiointipalvelu (Mini One Stop Shop)

Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelu ei ole enää käytössä eikä tietoja pääse myöskään katselemaan. 

Voit ilmoittaa tiedot OmaVerossa 8.11. alkaen. Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalvelussa aikaisemmin ilmoitetut tiedot näkyvät myös OmaVerossa. Tietoja on mahdollista muokata kuten ennenkin. OmaVerossa voit jatkossa tehdä myös rekisteröitymishakemuksen erityisjärjestelmään. Palvelu toimii aluksi vain osittain:

  • Marraskuussa ilmoitetut tiedot välitetään toiseen EU-maahan vasta joulukuun aikana.
  • Rekisteröintihakemuksia erityisjärjestelmään sekä järjestelmän lopettamisilmoituksia voi tehdä normaalisti, mutta ne käsitellään vasta joulukuun aikana.

Myös viestit, jotka Verohallinto on lähettänyt Arvonlisäveron erityisjärjestelmän asiointipalveluun, näkyvät OmaVerossa erillisinä koosteina aihealueittain (Postilaatikko > Viestit).

  • Anna ilmoituskauden Q4/2019 (loka-joulukuu) tiedot OmaVerossa viimeistään 20.1.2020.

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, se vaikuttaa arvonlisäveron erityisjärjestelmän ilmoituksen antamiseen. Lue lisää Brexitin vaikutuksesta verotukseen

Ilmoitatko tietoja toisen puolesta?

Jos asioit toisen puolesta OmaVerossa, tarvitset siihen valtuuden. Jos sinulla ei ole veroasioiden hoito -valtuutta, tarvitset erillisen Suomi.fi-valtuuden, kun:

  • haet arvonlisäveron palautusta toisesta EU-maasta
  • annat arvonlisäveron erityisjärjestelmän ilmoituksia. 

Valtuuden voit hakea Suomi.fi:n valtuudet -palvelussa. Valtuus toimii OmaVerossa marraskuusta alkaen. Lisätietoa valtuutuksista