Huijausviestejä on liikkeellä Verohallinnon nimissä. Lue lisää huijausviesteistä

Tietosuojavaltuutettu: Verohallinto on pyytänyt vertailutietoja liian laajasti

Uutinen, 15.11.2022

Tietosuojavaltuutettu on 11.11.2022 päättänyt, että Verohallinto ei enää voi pyytää pankeilta vertailutietotarkastuksella tietoja Suomen rajat ylittävistä tilisiirroista ilman yksityiskohtaisempaa rajausta. Verohallinto sai asiassa huomautuksen. Tietosuojavaltuutettu on myös määrännyt Verohallinnon poistamaan saamansa tiedot.  

Verohallinto on aiemmin pyytänyt pankeilta tietoja esimerkiksi yksityishenkilön ulkomaan maksuista verovalvonnan toteuttamiseksi. Jatkossa tietopyyntöjä rajataan entistä kohdistetummin.  

Nyt annettu päätös koskee vain yksityishenkilöitä. Yritystoiminnan vertailutietoja voidaan pyytää entiseen tapaan, eikä tietosuojavaltuutettu ole todennut vertailutietojen käyttöä verotarkastuksissa tietosuojalainsäädännön vastaiseksi.  

Verohallinto jatkaa vertailutietotarkastuksia, koska niiden tarkoituksena on verovalvonnan tehokas ja vaikuttava toteuttaminen muun muassa harmaan talouden torjumiseksi.  

Uutta käytäntöä aletaan soveltaa välittömästi, eli Verohallinto pyytää jatkossa pankeilta yksityishenkilöitä koskevia vertailutietoaineistoja entistä kohdennetummalla rajauksella ja hävittää pankeilta aiemmin saamansa yksityishenkilöitä koskevat vertailutietoaineistot. Pankeilta saatuja aineistoja ei ole käytetty sinä aikana, kun asia on ollut tietosuojavaltuutetulla vireillä, sillä Verohallinto on odottanut tietosuojavaltuutetun päätöstä. 

Tietosuojavaltuutetun päätös

Sivu on viimeksi päivitetty 15.11.2022