Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Yritystoiminnan voi nyt aloittaa OmaVerossa

Uutinen, 11.2.2021

Voit ilmoittaa yritystoiminnan alkamisesta ja saada Y-tunnuksen helposti OmaVerossa. Palvelussa voit aloittaa toiminnan elinkeinonharjoittajana tai maa- tai metsätalouden harjoittajana. Samalla voit ilmoittautua Verohallinnon rekistereihin, joita ovat arvonlisäverovelvollisten rekisteri, ennakkoperintärekisteri ja työnantajarekisteri.

Jos ilmoitat yrityksen myös kaupparekisteriin, sinun täytyy tehdä perustamisilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle joko YTJ-palvelussa tai Y-lomakkeella. Yhtiöiden, esimerkiksi osakeyhtiön, on tehtävä perustamisilmoitus aina YTJ-palvelussa tai Y-lomakkeella ja ilmoittauduttava samalla kaupparekisteriin.

Rekisterimuutokset ja toiminnan lopettaminen onnistuvat OmaVerossa

Voit tehdä OmaVerossa yritystoimintaan liittyvät muutokset Verohallinnon rekistereihin. Tarpeen mukaan voit esimerkiksi hakeutua työnantajarekisteriin tai sieltä pois.

Jos yritystoimintasi loppuu kokonaan, hakeudu pois kaikista Verohallinnon rekistereistä ja ilmoita toiminnan loppumisesta. Elinkeinonharjoittaja sekä maa- tai metsätaloudenharjoittaja voivat tehdä lopettamisilmoituksen OmaVerossa. Muista antaa myös kaikki lopettamisvuoden veroilmoitukset ajallaan.

Yhtiötä tai yhtymää ei voi perustaa OmaVerossa

Yhtiömuotoiset yritykset (osakeyhtiö, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) pitää aina ilmoittaa kaupparekisteriin. Siksi ne täytyy perustaa YTJ-palvelussa tai lähettämällä Y-lomake Patentti- ja rekisterihallitukselle. Myös yhtymän, esimerkiksi maatalousyhtymän, perustamisilmoitus on tehtävä Y-lomakkeella. Perustamisilmoituksella voit ilmoittaa yrityksen myös arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin.

Kun yhtiöllä tai yhtymällä on Y-tunnus, se voi ilmoittautua OmaVerossa Verohallinnon rekistereihin tai niistä pois. Jos toiminta loppuu kokonaan, yhtiön tai yhtymän pitää tehdä lopettamisilmoitus aina Y-lomakkeella. Yhtiö tai yhtymä ei voi tehdä lopettamisilmoitusta sähköisesti.

Lue lisää

Sivu on viimeksi päivitetty 11.2.2021