Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijausviesteistä

Avasitko epähuomiossa useita osakesäästötilejä? Voit hakea veronkorotuksesta vapauttamista

Uutinen, 13.9.2021

Verohallinto on määrännyt noin 200 henkilölle veronkorotusta useamman osakesäästötilin avaamisesta vuonna 2020. Veronkorotuksesta voi hakea vapauttamista, jos ylimääräisen tilin on avannut epähuomiossa.

Lain mukaan Verohallinnon on määrättävä veronkorotusta, jos henkilöllä on useampi kuin yksi osakesäästötili. Veronkorotuksen määrä on 10 euroa päivässä kutakin osakesäästötiliä kohden. Sanktion tavoitteena on poistaa väärinkäytöksiä: yhdelle osakesäästötilille voi sijoittaa enintään vain 50 000 euroa rahaa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan osa kahden osakesäästötilin omistajista on avannut useamman tilin epähuomiossa eikä niille välttämättä ole sijoitettu rahaa.

- Jos toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa, kannattaa veronkorotuksesta vapauttamista hakea. Automaattisesti veronkorotuksia ei kuitenkaan kaikilta poisteta. Molemmat tilit eivät ole saaneet olla käytössä, ja syy kahden tilin perustamiselle pitää olla erehdys tai väärinymmärrys, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen kertoo.

Voit hakea verosta vapautusta, kun vuoden 2020 verotus on päättynyt

Verohallinto lähettää aiheesta kirjallisen toimintaohjeen henkilöille, joiden toisella osakesäästötilillä ei ole ollut toimintaa.

Verohallinto ohjaa hakemaan verosta vapautusta sen jälkeen, kun vuoden 2020 verotus on päättynyt. Vapautusta voi hakea OmaVerossa tai lomakkeella 7302 (hakemus verosta vapauttamisesta).

Vuoden 2020 mahdollinen jäännösvero eli mätky pitää maksaa, vaikka olisi hakenut verosta vapauttamista. Jos jäännösveroa ei pysty maksamaan määrätyssä ajassa, OmaVerossa voi pyytää lisää maksuaikaa hakemalla maksujärjestelyä.

Osakesäästötilin sisällä voit ostaa ja myydä pörssiosakkeita niin, ettei arvopapereiden yksittäisistä myynneistä tarvitse maksaa veroa. Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun tililtä nostetaan rahaa. Osakesäästötilin avaaminen tuli mahdolliseksi vuoden 2020 alussa.

Pankkien ja muiden rahoituslaitosten olisi hyvä osaltaan varmistaa, että asiakkaat eivät avaa useampaa kuin yhden osakesäästötilin.

Lisätietoa:

Tietoa osakesäästötilistä
Hakemus verosta vapauttamisesta Verohallintoon (7302)

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2021