Yhdistys − varmista onnistunut siirtyminen Katsosta Suomi.fi-valtuuksiin heti

Uutinen, 5.10.2020

Katso-tunnistetta käyttävien yhdistysten edustajien täytyy tunnistautua Verohallinnon sähköisiin asiointipalveluihin ja tulorekisteriin viimeistään 1.1.2021 alkaen henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Katso-valtuuksien tilalle täytyy hakea Suomi.fi-valtuudet. Katso-palvelu poistuu käytöstä 31.12.2020.

Yhdistyksen puolesta asioiminen Verohallinnon palveluissa

Yhdistyksen puheenjohtaja voi itse asioida yhdistyksen puolesta ilman erillistä valtuutta, jos toimielinrooli ja henkilötunnus on kirjattu yhdistysrekisteriin. Lisäksi muu yhdistysrekisteriin nimetty nimenkirjoittaja voi asioida yhdistyksen puolesta, jos hänellä on nimenkirjoitusoikeus yksin.

Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudellinen voi valtuuttaa omatoimisesti Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa toisen henkilön asioimaan yhdistyksen puolesta, jos yhdistysrekisteriin on kirjattu valtuuttajan henkilötunnus ja toimielinrooli (puheenjohtaja, hallituksen jäsen tai muu nimenkirjoittaja, jolla on rekisteriin merkitty oikeus edustaa yhdistystä yksin).

Voit varmistaa yhdistyksesi rekisteröidyt edustamisoikeudet ostamalla rekisteriotteen yhdistysrekisterin tietopalvelusta. Rekisteriote maksaa 3,22 euroa (sisältää alv:n 24 %).

Jos valtuuttaminen ei onnistu

Jos tiedot ovat yhdistysrekisteriotteella oikein ja henkilöllä on yksin nimenkirjoittamisoikeus, mutta hän ei siitä huolimatta pysty valtuuttamaan yhdistyksen puolesta Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa, hänen pitää lähettää tarkistuspyyntö yhdistysrekisteriin PRH:n palautelomakkeella.

Lomakkeella täytyy valita kohta Yhdistykset ja kirjoittaa tekstikenttään seuraavat tiedot:

  • "Suomi.fi-valtuuttaminen ei onnistu"
  • yhdistyksen Y-tunnus
  • henkilön nimi, jolla valtuuttaminen ei onnistu
  • sähköpostiosoite vastausta varten.

Nimenkirjoitussääntö kaksi tai useampi yhdessä

Jos yhdistyksen nimenkirjoitussäännön mukaan yhdistystä edustaa kaksi tai useampi henkilö yhdessä, yhdistys voi valtuuttaa tekemällä valtuushakemuksen. Ohjeita ja lisätietoa:

Lisätietoa