Valmis-hanke sai Vuoden projekti -palkinnon

Uutinen, 21.10.2020

Projektiyhdistys ry on myöntänyt Verohallinnon Valmis-hankkeelle Vuoden projekti -palkinnon. Palkinto jaettiin tänään yhdistyksen Projektipäivillä.

Valmis-hankkeessa noin 70 elinkaarensa päässä ollutta verotusjärjestelmää korvattiin yhdellä valmisohjelmistolla. Samassa yhteydessä uusittiin myös lainsäädäntöä sekä Verohallinnon sisäisiä toimintaprosesseja. Asiakkaille muutoksen yhteydessä lanseerattiin OmaVero-verkkopalvelu, jossa voi jo hoitaa lähes kaikki veroasiat.

Palkintoa vastaanottamassa ollut hankejohtaja Virpi Pikkarainen kertoo, että Verohallinnossa ollaan ylpeitä ja iloisia Valmis-hankkeen saamasta kunniamaininnasta.
– Hanke oli Verohallinnon historian suurin kehityshanke ja koko Suomenkin mittakaavassa ainutlaatuinen: muutoksessa uusittiin kaikki verotuksessa käytettävät järjestelmät kerralla. Lisäksi rukattiin uusiksi sekä toimintaprosesseja että lainsäädäntö. Hankkeeseen liittyi myös sellaisia riskejä, jotka olisivat toteutuessaan saattaneet saada verotuksen ja sitä kautta Suomen polvilleen.

Pikkaraisen mukaan hankkeen aikana sen tavoite pidettiin koko ajan kirkkaana: varmistaa verotulojen kertyminen ja yhteiskunnan toimintojen ylläpitäminen myös jatkossa.

Vaikka järjestelmäuudistus oli keskeinen osa Valmis-hankkeessa, se ei kuitenkaan ollut vain IT-projekti vaan suuren luokan strateginen muutos.
– Uusi järjestelmä muutti olennaisesti virkailijoiden työn tekemisen tapaa, joten osaamisen kehittäminen koko Verohallinnossa oli hankkeen keskeinen tavoite ja haaste, Pikkarainen kertoo.

Hän haluaakin jakaa palkinnon koko henkilöstön kanssa.
– Monivuotinen hanke on vaatinut paljon sitoutumista ja venymistä paitsi hankkeessa mukana olleilta, myös jokaiselta Verohallinnon työntekijältä, jotka ovat sitkeästi opetelleen uusia toimintatapoja. Koko organisaation sitoutuminen sekä uudistumiskyky ja -halu ovat olleet keskeisesti vaikuttamassa siihen, että hanke saatiin vietyä näin menestyksekkäästi alusta loppuun, Virpi Pikkarainen kiittää.

OmaVeron käyttö korkealla tasolla

Valmis-hankkeen asiakkaille näkyvä osa OmaVero on lyönyt itsensä hyvin läpi suomalaisten keskuudessa, ja selvä enemmistö suomalaisista hoitaa veroasiansa nykyisin palvelussa. Yritysasiakkaille OmaVero avautui vuonna 2017 ja henkilöasiakkaille vuonna 2018.

Kesällä toteutetun OmaVeron asiakastutkimuksen mukaan OmaVeron tunnettuus on erinomainen ja myös käytettävyys saa hyvän arvosanan. Asiakastutkimuksen tuloksista voit lukea tarkemmin tästä uutisesta.

OmaVeron kehittämistä jatketaan edelleen. Vuodenvaihteen jälkeen palvelussa on mahdollista hoitaa myös auto- ja valmisteverotukseen liittyviä asioita.