Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

Saatko vuokratuloja? Muista nämä viisi asiaa veroilmoituksessa!

Uutinen, 14.4.2020

Asunnon tai muun omaisuuden vuokraamisesta saadut tulot ovat veronlaista tuloa, jotka tulee ilmoittaa veroilmoituksella. Tämä koskee myös lyhytaikaista vuokrausta ja eri alustojen, kuten Airbnb:n, kautta saatua tuloa.

Esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt tarkistettavissa ja täydennettävissä OmaVerossa ja postitse ne ovat perillä huhtikuun aikana. Tarkista vuokratulosi esitäytetyltä veroilmoitukselta. Jos tiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos tiedoissa on virheitä tai puutteita, korjaa tai täydennä tiedot mieluiten OmaVerossa.

Ilmoita myös muun kuin asunnon vuokraamisesta saadut tulot

Veroilmoituksella tulee ilmoittaa myös lyhytaikaisesta asunnon vuokraamisesta saadut tulot sekä verkossa toimivien alustapalveluiden, kuten Airbnb, kautta saadut tulot. Kannattaa muistaa, että myös muun kuin asunnon vuokrauksesta saadut tulot, esimerkiksi asuntovaunun, varastotilan tai peräkärryn vuokratulot, tulee ilmoittaa veroilmoituksella.
Johtava veroasiantuntija Teppo Noopila kertoo, että Verohallinto seuraa ja valvoo verkkopalveluiden kautta tapahtuvan vuokraustoiminnan ilmoitustietoja.
– Saamme tietoja vuokraustoiminnasta myös sivullisilmoittajilta ja hyödynnämme niitä valvonnassamme. Havaintojemme mukaan uusiin ilmiöihin voi liittyä harmaata taloutta, mutta usein ilmoituspuutteissa kysymys on siitä, ettei vuokraaja tiedä, mitä kaikkea hänen kuuluu ilmoittaa, Noopila sanoo.

Viisi vinkkiä asunnon vuokratulojen ilmoittamiseen

 1. Ota valmiiksi esille tarvitsemasi tiedot
  Vuokratulot ilmoitetaan huoneisto- tai kiinteistökohtaisesti. Jos sinulla on paljon vuokrattavia huoneistoja, tiedot pitää ilmoittaa jokaisesta kohteesta erikseen. Tarvitset kustakin kohteesta seuraavat tiedot:
  • taloyhtiön / kiinteistön nimi ja y-tunnus
  • vuokralaisen tiedot. Jos kohteessa on ollut useita lyhytaikaisia vuokralaisia, merkitse "Nimi"-sarakkeeseen teksti "Useita vuokralaisia"
  • vuokra-aika
  • saadut tulot
  • tiedot vuokratoiminnan kuluista
 2. Ilmoita vain kysytyt tiedot
  Älä liitä veroilmoitukselle kuitteja tai muita tositteita. Säilytä ne kuitenkin itselläsi, Verohallinto pyytää niitä tarvittaessa. Vuokratuloihin liittyviä kuitteja ja tositteita on säilytettävä kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.
 3. Vähennä verotuksessa vuokraustoimintaan liittyvät kulut
  Voit vähentää vuokraustoimintaan kohdistuvat kulut. Näitä ovat muun muassa
  • vuokralaisen hankkimisesta suoraan johtuneet kulut, esimerkiksi Airbnb- tai muulle välittäjälle maksettu palkkio
  • osa asunnon kiinteistä kustannuksista (esim. hoitovastike), niiltä osin, kun se kohdistuu vuokra-ajalle
 4. Ilmoita OmaVerossa
  Lähetä täydennetyt tiedot mieluiten OmaVerossa viimeistään määräpäivänä. Määräpäiviä on tänä vuonna kolme: 5.5., 12.5. ja 19.5. Oman määräpäiväsi näet esitäytetyltä veroilmoitukseltasi ja OmaVerosta. Jos olet tehnyt alkuvuonna muutosverokortin ja syöttänyt sitä varten täydelliset tiedot vuokrattavista asunnoista, tiedot näkyvät valmiina esitäytetyllä veroilmoituksellasi.
 5. Asunnon satunnainen vuokraaminenkin saattaa vaikuttaa asunnon verovapaaseen myyntiin
  Jos olet asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta, voit myydä sen verovapaasti. Huomaa, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka lyhytaikaisestikin, katkaisee asunnon oman käytön. Tällä voi olla vaikutusta asunnon luovutusvoittoverotukseen.  

Apuja ilmoittamiseen