Rakennatko omakotitaloa? Verohallinto ohjeistaa huolehtimaan veroasioista rakentamisaikana

Uutinen, 30.6.2020

Omakotirakentajan tulee muistaa huolehtia mm. rakentamisilmoituksista ja palkkojen ilmoittamisesta.

Verohallinto muistuttaa, että rakentamisen aikana on veroasioita, jotka pitää muistaa hoitaa. Vaikka itse rakennustyö helposti vie mukanaan, kannattaa rakentamiseen liittyvät ilmoitusvelvoitteet hoitaa asianmukaisesti ja ajallaan.

– Ajoissa toimiminen on aina helpompaa kuin tarvittavien asioiden ja asiakirjojen kaiveleminen jälkikäteen, toteaa ylitarkastaja Hilkka Pelander Verohallinnosta. 

Haitko rakennusluvan? Muista rakentamisilmoitus.

Kaikista töistä, joihin tarvitaan rakennuslupa, täytyy antaa rakentamisilmoitus. Ilmoituksia voi antaa rakennustyön edetessä sitä mukaa, kun on työstä maksanut – kuitenkin viimeistään ennen jokaista rakennustarkastajan tarkastuskäyntiä. Hilkka Pelander kehottaa säästämään kaikki sopimukset ja maksetut laskut, sillä niitä tarvitaan rakennusilmoituksen antamiseen.
– Itse tehtyä ja talkootyötä ei tarvitse ilmoittaa, Pelander tarkentaa.

Myös euromäärältään vähäisistä töistä pitää antaa rakentamisilmoitus, jos niihin tarvitaan rakennuslupa. Ilmoitukset annetaan OmaVerossa.

Palkka.fi auttaa palkkojen laskemisessa

Jos rakennustyöhön käyttää palkattua työvoimaa, kotitaloudenkin tulee ilmoittaa maksamansa palkat tulorekisteriin. Helpoimmin ilmoittaminen sujuu maksuttoman Palkka.fi-palvelun avulla: palvelussa voi laskea työntekijöiden palkat sivukuluineen, ja se hoitaa tarvittavat ilmoitukset automaattisesti. Palvelu myös muodostaa maksut työeläkeyhtiöihin ja Työllisyysrahastolle ja tekee palkkalaskelmat, jonka voi antaa työntekijälle.

Kun ostat yritykseltä, tarkista sen kuuluminen ennakkoperintärekisteriin

Omakotitalorakentajan kannattaa tarkistaa ytj.fi-palvelusta, kuuluuko yritys ennakkoperintärekisteriin. Kun yritys on ennakkoperintärekisterissä, laskun maksaminen on helpompaa, Hilkka Pelander muistuttaa.
– Jos yritys ei kuulu ennakkoperintärekisteriin, tulee laskusta toimittaa ennakonpidätys tai lähdevero sekä tehdä ilmoitukset tulorekisteriin. Kun yritys on ennakkoperintärekisterissä, ei tarvitse huolehtia muusta kuin laskun maksamisesta, hän toteaa.

Tarkista täydennä tarvittaessa kiinteistöverotuspäätöksesi

Verohallinto saa muilta viranomaisilta tiedot uusista rakennuksista ja sellaisista rakennusten muutoksista, joihin on haettu rakennuslupaa.
– Kiinteistöveropäätöksellä rakennuksen pitäisi näkyä rakentamisen aloittamista seuraavana vuonna. Jos tietoa ei päätöksellä ole, ilmoita puuttuva rakennus OmaVerossa, Hilkka Pelander ohjeistaa.

Lisätietoa:

Sähköiset asiointipalvelut: