Pohjoismaihin yhteinen reaaliaikatalous: Taloushallinnon digitalisoinnilla helpotetaan pk-yritysten arkea

Uutinen, 2.9.2020

Pohjoismaihin on tavoitteena rakentaa sähköinen liiketoiminta-alue, jossa liiketoimintatiedot liikkuvat automaattisesti, turvallisesti ja reaaliaikaisesti sekä yrityksiltä yrityksille että yrityksiltä viranomaisille. Pohjoismaiset elinkeinoministerit hyväksyivät 1. syyskuuta Nordic Smart Government (NSG) -hankkeen tekemän toimintasuunnitelman reaaliaikatalouden toteuttamiseksi Pohjoismaissa.

Reaaliaikatalous helpottaa pienten ja keskisuurten yritysten arkea ja säästää rahaa. NSG-hankkeen arvion mukaan kaksi miljoonaa pohjoismaista pk-yritystä säästävät 500 miljoonaa euroa vuoteen 2025 mennessä, jos ne hyödyntävät sähköisiä liiketoimintatietoja ja taloushallinnon palveluja.

Reaaliaikatalouden toimintasuunnitelman mukaan lähivuosina pk-yritykset ottavat käyttöön sähköiset liiketoiminnan tositteet (kuten sähköiset kuitit) ja palvelut. Järjestelmien välille toteutetaan avoimet ja standardit rajapinnat sekä luodaan yrityksille yksityisiä ja julkisia palveluja, jotka hyödyntävät sähköistä liiketoimintatietoa. Tutustu toimintasuunnitelmaan tarkemmin NSG-hankkeen nettisivuilla (englanniksi). 

Toimintasuunnitelma vastaa hallitusohjelman tavoitteeseen tehdä Suomesta reaaliaikatalouden edelläkävijä. Suomessa ministeriöt ja virastot toteuttavat toimintasuunnitelman mukaisia ratkaisuja ja luovat edellytykset uusien palvelujen kehittämiselle tiiviissä yhteistyössä yritysten ja järjestöjen kanssa.

Elinkeinoministerien hyväksyntä antaa vahvan valtuutuksen jatkaa pohjoismaista yhteistyötä taloushallinnon digitalisoimiseksi. Pohjoismaisten viranomaisten yhteistyö on välttämätöntä sen varmistamiseksi, että liiketoimintatiedot liikkuvat myös Pohjoismaiden välillä. Yhteistyö jatkuu mahdollisessa NSG-hankkeen seuraavassa vaiheessa.

NSG on pohjoismaisten kaupparekisteriviranomaisten yhteishanke, johon osallistuu myös muita viranomaisia, yrityksiä ja järjestöjä. Suomesta ovat Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) lisäksi mukana muun muassa Verohallinto, Valtiokonttori ja Tilastokeskus. Katso NSG-hankkeen esittelyvideo PRH:n YouTube-kanavalla (kesto n. 4 min.). 

Lisäksi: