Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyt veroilmoitukset tulevat pian – tarkista, että tulosi ja vähennyksesi ovat oikein

Uutinen, 19.3.2020

Suurimmalla osalla tiedot esitäytetyllä veroilmoituksella ovat jo valmiiksi oikein. Veroilmoitus tulee kuitenkin aina tarkistaa. Määräpäivät ovat toukokuussa ja niitä on tänä vuonna kolme.

Esitäytettyjä veroilmoituksia muodostuu OmaVeroon satunnaisessa järjestyksessä tästä päivästä alkaen. Kaikkien veroilmoitukset ovat OmaVerossa viimeistään 3.4. ja postitse perillä huhtikuun loppuun mennessä.

Jos veroilmoitukseen on täydennettävää tai korjattavaa, täydennykset tulee tehdä viimeistään 5.5., 12.5. tai 19.5. Henkilökohtaisen määräpäivänsä näkee omalta veroilmoitukselta ja OmaVerosta.

Jos tiedot veroilmoituksella ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään

Esitäytetyltä veroilmoitukselta tulee tarkistaa, että omat tulotiedot ja vähennykset ovat oikein. Jos tiedot ovat oikein eikä mitään täydennettävää ole, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Jos tiedoissa on korjattavaa tai täydennettävää, täydennykset kannattaa tehdä OmaVerossa.

– Verohallinto saa esitäytetyille veroilmoitukselle laajasti tietoja kolmansilta osapuolilta kuten työnantajilta, eläkelaitoksilta, pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä, mutta esimerkiksi tietyt vähennykset kuten matkakulut tai kotitalousvähennys asiakkaan täytyy ilmoittaa itse. Myös lyhyt- ja pitkäaikaiseen asunnonvuokraukseen (esim. Airbnb) liittyvät vuokratulot pitää ilmoittaa itse, sanoo ylitarkastaja Hilkka Pelander.

– Viime keväänä 81% veroilmoitustaan täydentäneestä 1,4 miljoonasta henkilöasiakkaasta toimi sähköisesti eli teki täydennykset OmaVerossa. Sähköisyysaste kaikissa ikäryhmissä oli yli 50%, eli myös vanhemmat ikäluokat ovat täydentäneet veroilmoitustaan OmaVerossa, Pelander jatkaa.

Koronatilanne ei vaikuta veroilmoittamisen määräpäiviin

Veroilmoitustaan voi täydentää OmaVerossa omaan toukokuun määräpäiväänsä asti. Vielä ilmoittamiselle siis on hyvin aikaa.

Jos veroilmoitusta täydentää paperilla, siinäkin tapauksessa täydennykset ehtii hyvin tehdä määräpäivään mennessä, kunhan ottaa huomioon, että paperilomakkeille tehtyjen täydennysten pitää olla perillä Verohallinnossa omaan määräpäivään mennessä. Tarvittavat lomakkeet voi tulostaa vero.fi:stä tai tilata palvelunumerosta 029 497 030. OmaVerossa lomakkeita ei tarvita.

Koronatilanne ei vaikuta myöskään veronpalautusten ja jäännösverojen aikatauluihin.

Olemme koonneet tietoa koronatilanteen vaikutuksista veroasioiden hoitamiseen ja asiakaspalveluumme sivuillemme vero.fi/korona.

Palautusten ja jäännösverojen osalta vilkkaimmat kuukaudet ovat elo- ja syyskuu

Esitäytetyllä veroilmoituksella kerrotaan mahdollisen veronpalautuksen määrä ja maksupäivä tai jäännösveron määrä ja sen eräpäivät. Nämä tiedot näkee myös OmaVerosta.

Jos esitäytettyä veroilmoitustaan täydentää, myös veronpalautuksen määrä ja maksupäivä tai vaihtoehtoisesti jäännösveron määrä ja eräpäivät voivat muuttua. Näin käy myös silloin, kun puoliso tekee muutoksia omaan veroilmoitukseensa tai kun Verohallinto saa asiakkaan tuloista tai vähennyksistä uutta tietoa esimerkiksi pankilta tai työnantajalta.

Tällöin Verohallinto lähettää uuden verotuspäätöksen, josta uudet tiedot näkyvät. Verotus valmistuu joustavasti eli eri asiakkailla eri aikaan. Kaikki saavat verotuspäätöksensä viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Suurin osa veronpalautuksen saajista saa rahat tililleen elo- tai syyskuussa. Myös jäännösverojen yleisimmät eräpäivät osuvat samoille kuukausille.  Omat määräpäivänsä näkee aina OmaVerost

Viisi vinkkiä veroilmoittamiseen:

 1. Ota valmiiksi esille tarvittavat dokumentit, esimerkiksi palkkakuitit tai kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn teettämisestä saamasi kuitit. Älä liitä kuitteja veroilmoitukseen, mutta säilytä ne.
 2. Jos sinulla on matkakuluja, joita et ole etukäteen ilmoittanut verokortille, laske valmiiksi yhden päivän aikana kuljetun matkan pituus, julkisten kulkuneuvojen matkakulujen euromäärä koko vuodelta tai jos olet käyttänyt omaa autoa, kulkemiesi matkapäivien lukumäärä
 3. Jos sinulla on vuokratuloja, varaa valmiiksi tarvittavat tiedot. Huomaa, että jos sinulla on useita vuokrattavia kohteita, tiedot tulee ilmoittaa jokaisesta kohteesta erikseen.
  a) Taloyhtiön nimi ja y-tunnus
  b) Vuokralaisen tiedot
  c) Vuokratulo ja siitä tehtävät vähennykset
 4. Ilmoita vain kysytyt tiedot. Älä liitä mukaan kuitteja tai erillisiä selvityksiä. Verohallinto kysyy lisätietoja tarvittaessa.
 5. Tarkista, että Verohallinnolla on tiedossa oikea tilinumerosi mahdollisen veronpalautuksen maksamista varten. Tilinumeron voit ilmoittaa OmaVerossa.

Lisätietoa: