Nämä viisi asiaa veronpalautuksista ja jäännösveroista kannattaa muistaa

Uutinen, 25.6.2020

Kesällä ja alkusyksystä moni palkansaaja saa veronpalautusta tai maksaa jäännösveroa eli mätkyjä. Kokosimme tähän uutiseen viisi veronpalautuksiin ja viisi mätkyihin liittyvää huomionarvoista vinkkiä.

Veronpalautukset

Taustaa: Jos olet maksanut edellisen vuoden aikana liikaa veroja, saat ylimääräisen osuuden tänä vuonna takaisin veronpalautuksena. Päivä, jolloin veronpalautus maksetaan, on asiakaskohtainen ja riippuu verotuksesi valmistumisen ajankohdasta.

Elokuun 4. päivä on useimmalla asiakkaalla veronpalautuspäivä. Veronpalautuksia saa silloin arviolta noin 1,9 miljoonaa asiakasta ja yhteensä palautuksia maksetaan noin 900 miljoonaa euroa. Ensimmäinen veronpalautuspäivä on 6.7., jolloin palautuksia saavat lähinnä ammatin- ja liikkeenharjoittajat. Viimeiset veronpalautukset maksetaan joulukuussa. Täältä löydät kaikki veronpalautusten maksupäivät.

Oman veronpalautuspäiväsi sekä veronpalautuksen määrän näet verotuspäätöksestä ja OmaVerosta. Ohje: Näin näet veronpalautuksesi määrän ja maksupäivän OmaVerosta.

Jos esimerkiksi ilmoitit itse tai puolisosi ilmoitti matkakuluja tai kotitalousvähennystä, saat uuden verotuspäätöksen, jolloin veronpalautuksen maksupäivä ja summa saattavat muuttua. OmaVerosta voit tarkistaa, onko veroilmoituksesi yhä käsittelyssä vai onko sinulle jo muodostettu uusi verotuspäätös. Usein kysyttyjä kysymyksiä verotuspäätöksestä.

Veronpalautukset maksetaan ensisijaisesti pankkitilillesi, joten tarkista, että Verohallinnolla on tiedossa oikea tilinumero. Oman tilinumerosi tarkistat ja tarvittaessa ilmoitat helpoiten OmaVerosta. Veronpalautuksia varten tilinumeron pitää olla oikein viimeistään noin kaksi viikkoa ennen maksupäivää. Ohje: Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa

Ennen kuin veronpalautukset maksetaan sinulle, Verohallinto tarkistaa, ettei sinulla ole erääntyneitä veroja tai velkaa ulosotossa. Jos hoitamattomia velvoitteita löytyy, veronpalautuksiasi käytetään ensiksi niihin ja mahdollisesti jäljelle jäävä osuus maksetaan sinulle veronpalautuspäivänäsi. Saat tiedon veronpalautustesi käytöstä erääntyneisiin veroihin seuraavan kuukauden alussa yhteenvedolla. Usein kysyttyjä kysymyksiä veronpalautusten käyttämisestä verojen maksuksi.

Jäännösvero eli mätkyt

Taustaa: Jos olet maksanut edellisen vuoden aikana liian vähän veroja, sinun pitää maksaa puuttuva osuus tänä vuonna jäännösverona eli mätkyinä. Mätkyjen eräpäivät ovat asiakaskohtaisia ja ne riippuvat verotuksesi valmistumisen ajankohdasta.

Suurimmalla osalla, eli noin 330 000 asiakkaalla, on mätkyjen ensimmäinen eräpäivä 3.8. Tällä eräpäivällä veroja kerätään noin 105 miljoonan euron verran. Mahdollinen toinen mätkyjen erä on tällä ryhmällä 1.10. Monella ammatin- ja liikkeenharjoittajalla on mätkyjen ensimmäinen eräpäivä jo 1.7. Maksueriä on kaksi silloin, jos vero on 170 euroa tai enemmän. Täältä löydät kaikki jäännösveron eräpäivät.

Jos olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi, odota uutta verotuspäätöstä ja sen mukana saamiasi maksutietoja ennen kuin maksat. Uudessa verotuspäätöksessä mätkyjen määrä sekä eräpäivät saattavat olla muuttuneet alkuperäisestä. Uusi verotuspäätös saattaa tulla vasta mätkyjen alkuperäisen eräpäivän jälkeen. OmaVerosta voit tarkistaa, onko veroilmoituksesi yhä käsittelyssä vai onko sinulle jo muodostettu uusi verotuspäätös. Usein kysyttyjä kysymyksiä verotuspäätöksestä.

Käytä mätkyjen maksamiseen oikeita maksutietoja. Maksutiedot saat verotuspäätöksen mukana tulleelta tilisiirtolomakkeelta sekä OmaVerosta. Mätkyt voi maksaa saamillasi maksutiedoilla esimerkiksi verkkopankissa tai OmaVerossa, jolloin maksutiedot ovat automaattisesti oikein. Ohje: Jäännösveron maksaminen

Huomaa, että mätkyillä ja ennakkoveroilla on sama viitenumero. Jos sinulla on ennakkoveroa maksettavanasi ja sen eräpäivä on ennen mätkyjen eräpäivää, maksu kohdistuu ennakkoverolle, vaikka tarkoitit maksun mätkyille. Lue lisää: Jäännosverolle tarkoittamani maksu käytettiin ennakkoveroon. Miksi?

Jos et maksa jäännösveroa eräpäivänä, sille kertyy viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä lähtien siihen asti, kunnes maksat veron. Jäännösveron maksamiseen voi hakea maksujärjestelyä. Ohje: Mitä jos en pysty maksamaan ajoissa jäännösveroa?