Mielenrauhaa veroilmoittamiseen – Verohallinto tarjoaa vinkit veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen

Uutinen, 27.4.2020

Palkan- ja eläkkeensaajilla veroilmoittamisen määräpäivät ovat 5.5., 12.5. ja 19.5. Verohallinto kokosi vinkit, joilla esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen sujuvat helposti.


Vinkki 1: Toimi ajoissa

Tarkista oma määräpäiväsi kotiin tulleelta esitäytetyltä veroilmoitukselta tai OmaVerosta ja toimi ajoissa jo ennen määräpäivää. Nopeimmin ja helpoimmin tarkistat ja täydennät veroilmoitustasi OmaVerossa. 

Vinkki 2: Ota tarvittavat tiedot esiin. Huomaa, että nyt tarkistetaan ja täydennetään vuoden 2019 veroilmoitusta.

Ennen kuin alat tarkistaa ja täydentää esitäytettyä veroilmoitustasi, ota esiin tarvittavat tiedot kuten palkkakuitit, mahdolliset kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut sekä tiedot vuokraustoiminnan tuloista ja kuluista. Jos sinulla on 750 euron omavastuuosuuden ylittäviä matkakuluja, laske ne valmiiksi koko vuodelta.

Vinkki 3: Tarkista. Jos tiedot ovat ilmoituksella oikein, älä tee mitään.

Tarkista esitäytetty veroilmoituksesi kotiisi tulleelta A4-tulosteelta tai OmaVerossa. Jos tulo- ja vähennystiedot ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Esitäytettyä veroilmoitusta ei tarvitse kuitata.

Vinkki 4: Puuttuuko tuloja? Täydennä ne OmaVerossa.

Verohallinto saa esitäytetylle veroilmoitukselle laajasti tietoja sivullisilmoittajilta kuten työnantajilta ja pankeilta. Palkkatulot kannattaa tarkistaa erityisen huolella silloin, jos on useita työnantajia, ja täydentää tai korjata tuloja tarvittaessa.

Kaikkia tietoja verottajalla ei ole käytettävissään, joten ne asiakkaan pitää ilmoittaa itse. Itse ilmoitettavia tietoja ovat esimerkiksi vuokratulot.   

Vinkki 5: Muista vähennykset!

Vähennykset asiakkaan pitää ilmoittaa itse. Tyypillisimpiä vähennyksiä ovat matkakulut ja kotitalousvähennys.

  • Matkakustannukset saa vähentää, jos ne ylittävät vuoden aikana 750 euron omavastuun.
  • Kotitalousvähennyksen saa kotona tai loma-asunnolla teetetystä kunnossapito- ja perusparannustyöstä, kotitaloustyöstä kuten siivouksesta, puutarhatöistä ja tietokoneiden asennuksesta sekä hoiva-ja hoitotyöstä kuten lasten ja vanhusten hoidosta. Kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 euroa ja maksimivähennys henkilöä kohden 2400 euroa vuonna 2019.
  • Verohallinto tekee kaikille palkansaajille automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, joka kattaa palkkatulojen hankkimisesta aiheutuneita kuluja. Tällaisia ovat esimerkiksi työhuoneesta, omista työkaluista ja ammattikirjallisuudesta aiheutuneet kulut. Jos kulut ylittävät 750 euron rajan, ilmoita vähennykset todellisten kustannusten mukaan.

Vinkki 6: Älä liitä kuitteja, mutta säilytä ne

Älä liitä veroilmoitukseesi kuitteja tai selvityksiä. Kuitit pitää kuitenkin säilyttää kuuden vuoden ajan. Verohallinto kysyy lisätietoja tarvittaessa.

Vinkki 7: Kysy neuvoa!

  • Vero.fi-sivustolla on kattavasti ohjeita veroilmoituksen tekemiseen
  • OmaVeron chat on asiakkaiden käytettävissä virka-aikana ja vilkkaimpina ilmoittamispäivinä pidennetysti arkisin klo 19:ään asti.
  • Verohallinnon Twitter- ja Facebook-kanavilla neuvomme asiakkaita yleisissä veroilmoitukseen liittyvissä kysymyksissä.
  • Tärkein vinkki: Varaa veroilmoituksen tarkistamiseen ja täydentämiseen rauhallinen aika. Muista hengittää. Jos tuntuu hankalalta, voit käydä hakemassa mielenrauhaa Verohallinnon Instagramin koiranpentulivestä tai veromeditaatiosta Soundcloudissa.

Lisätietoa:
• Asiakasohje: Näin toimit OmaVerossa
• Tiedote 14.4.2020: Saatko vuokratuloja? Muista nämä viisi asiaa veroilmoituksessa!