Lähes viisi miljoonaa suomalaista on jo saanut verotuspäätöksensä – loputkin saavat sen viimeistään lokakuussa

Uutinen, 3.7.2020

Verotus valmistuu tänä vuonna toista kertaa joustavasti, eli asiakkaat saavat verotuspäätöksensä eri aikoihin. Valtaosa henkilöasiakkaista on jo saanut vuoden 2019 verotuspäätöksensä.

Kesäkuun loppuun mennessä Verohallinto on muodostanut verotuspäätöksen kaikkiaan noin 4,8 miljoonalle henkilöasiakkaalle. 
– Kesän ja alkusyksyn aikana verotuspäätöksiä tehdään lisää, ja viimeisetkin asiakkaat saavat omansa OmaVeroon lokakuun loppuun mennessä, sanoo johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta. 

Täydennykset veroilmoitukseen siirtävät verotuksen päättymistä – myös puolison tekemät täydennykset vaikuttavat

Maatalouden- ja elinkeinonharjoittajien sekä heidän puolisoidensa piti täydentää esitäytetty veroilmoituksensa huhtikuussa, ja valtaosa heistä sai verotuspäätöksensä toukokuussa. Palkan- ja eläkkeensaajien täydentämisen määräpäivät olivat toukokuussa. Jos täydennyksiä ei tehnyt eikä Verohallinto ole saanut asiakasta koskevia lisätietoja muualta, esitäytetyn mukana tullut verotuspäätös jäi voimaan.

Jos esitäytettyyn veroilmoitukseen teki muutoksia tai jos puoliso teki muutoksia omaansa, alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu verotuksen päättymispäivä siirtyy myöhemmäksi. Näin käy silloinkin, jos Verohallinto saa asiakasta koskevia tietoja muualta. Kun verotuksen päättyminen siirtyy, myös alkuperäisellä verotuspäätöksellä ilmoitettu veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät voivat siirtyä. Puolisoiden verotus valmistuu aina samaan aikaan eli jos jompikumpi puolisoista on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, myös toisen verotuspäätöksen muodostaminen siirtyy.

Osalle asiakkaista on muodostunut turhaan uusia päätöksiä

Sami Varosen mukaan tänä kesänä osalle asiakkaista on muodostunut uusia verotuspäätöksiä myös turhaan.
– Turhia uusia päätöksiä on kesä-heinäkuussa muodostunut sellaisille asiakkaille, jotka ovat saaneet vuonna 2019 osinkotuloja tai joilla on jokin asia käsittelyssä vuoden 2020 kiinteistöverotuksessa. Sama koskee myös näiden asiakkaiden puolisoita. Tällaisen ylimääräisen uuden päätöksen tunnistaa siitä, että siinä ei ole muuttunut mikään muu kuin päätös- ja verotuksen päättymispäivä. Verotuksen lopputulos on pysynyt ennallaan, eikä veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösveron eräpäiviin ole tullut muutosta.

Varosen mukaan turhan päätöksen saaneiden asiakkaiden ei tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon.
– Ymmärrettävästi asiakkaat voivat olla ymmällään uusista päätöksistä, joissa mikään ei näytä muuttuneen. Pahoittelemme tästä aiheutunutta hämmennystä, mutta asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan. Ylimääräisten päätösten muodostuminen ei aiheuta vahinkoa henkilöasiakkaalle: uusi päätös korvaa aina edellisen ja viimeisin versio jää lopulta verotuksen päättyessä voimaan, Varonen sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että valtaosa asiakkaille lähetettävistä uusista verotuspäätöksistä on aivan aiheellisia.
– Kannattaa aina katsoa, onko uudella päätöksellä tiedot oikein. Jos on, ei tarvitse tehdä mitään, Varonen sanoo.

Suomalaiset täydensivät innokkaasti OmaVerossa

Tänä keväänä OmaVero-ilmoittaminen kasvoi viime vuodesta, ja peräti 83,4 prosenttia veroilmoitustaan täydentäneistä käytti ilmoittamiseen OmaVeroa. Ahkerimmin OmaVerossa asioivat 26–35-vuotiaat (93 %). Vanhemmissakin ikäluokissa OmaVero oli suosituin tapa täydentää veroilmoitusta: 56–68-vuotiaista OmaVeroa käytti noin 84 prosenttia ja yli 69-vuotiaistakin yli puolet.

Lisätietoa:

Lue myös: