Koronatilanne: Toimi näin, jos joudut lomautetuksi

Uutinen, 20.3.2020

Koronatilanteen takia monia mietityttävät nyt muiden asioiden lisäksi myös veroasiat. Monella on lomautus edessä.   

Teimme kaksi esimerkkilaskelmaa.  

Helsingissä asuva henkilö, kunnallisveroprosentti on 18 %, henkilö kuuluu evankelisluterilaiseen kirkkoon, on syntynyt v. 1970. Palkka on 3000 € kuukaudessa. Koko vuoden palkkatulot ovat 37 500 €. Verokortin prosentti on 17,5 %. Koko vuoden palkasta hän maksaa veroa yhteensä 6510,47 €. 

Esimerkki: 1 kuukauden lomautus. Jos henkilö lomautetaan kuukaudeksi, palkkatulot alenevat ja koko vuoden palkkatulot ovat 34 500 €. Lomautuksen ajalta hän saa työttömyyskassalta ansiopäivärahaa 1700 €, joten koko vuoden tulot ovat siten 36 200 €. Veroja tuloista hän maksaa yhteensä 6065,68 €. Veroprosentti palkalle ja ansiopäivärahalle säilyy lähes samana17 %.  

Esimerkki: 3 kuukauden lomautus. Jos henkilö lomautetaan kolmeksi kuukaudeksi, palkkatulot alenevat ja koko vuoden palkkatulot ovat 28 500 €. Lomautuksen ajalta hän saa ansiopäivärahaa 5100 €, joten koko vuoden tulot ovat siten 33 600 €. Veroja tuloista hän maksaa yhteensä 5 178,87 €. Veroprosentti palkalle ja ansiopäivärahalle on selkeästi alhaisempi, 15,5 %.  

Jos olet työttömyyskassan jäsen, voit hakea ansiopäivärahaa työttömyyskassastasi. Lomautuksen ajalta maksettavasta ansiopäivärahasta tehdään 25 % ennakonpidätys, ellet toimita kassalle tilanteeseesi paremmin sopivaa muutosverokorttia.

Jos et ole työttömyyskassan jäsen, voit hakea Kelasta peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Kelan maksamien tukien ennakonpidätys on 20 %. Myös Kelalle voi toimittaa omaan tilanteeseen paremmin sopivan muutosverokortin.  

Jos tarvitset muutosverokortin, toimi näin: 

  • Ota esiin viimeisin palkkalaskelmasi. Voit myös käyttää OmaVerossa valmiiksi näkyviä palkkatietojasi tältä vuodelta.  
  • Arvioi loppuvuonna saamasi palkan määrä mahdollisimman tarkasti. Tarvitset myös tiedon lomautuksen aikana saamastasi tuesta. Selvitä tuen määrä ennen verokortin tekoa.  
  • Tee muutosverokortti OmaVerossaverokortit ja ennakkovero tilaa uusi verokortti
  • Ohjeet sekä palkkaa että etuutta varten 

Päivittyvä kooste

Kaikki koronatilanteesta löydät päivittyvästä koosteestamme.