Askarruttaako OmaVero? Näillä vinkeillä tarkistat ja täydennät veroilmoituksesi helposti verkossa

Uutinen, 8.4.2020

OmaVerossa voit hoitaa kaikki yleisimmät veroasiat. Palvelun käyttäminen on turvallista ja yksinkertaista.

Viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta rohkaisee suomalaisia ottamaan nyt digiloikan esitäytetyn veroilmoituksensa tarkistamisessa ja täydentämisessä.
– Valtaosa suomalaisista hoitaa pankkiasiansakin nykyisin itse verkkopankeissa. OmaVerossa toimiminen ei ole sen vaikeampaa. Palvelu ohjaa käyttäjäänsä eikä siellä voi tehdä mitään peruuttamatonta, Hietamäki sanoo.

Hänen mukaansa tyypillinen hankaluus veroilmoituksen tekemisessä on se, että tarvittavia tietoja ei ole valmiina esillä.
– Täydentää veroilmoitustaan sitten OmaVerossa tai paperilla, niin kannattaa varata tarvittavat tiedot valmiiksi esiin. Siten ilmoittaminen sujuu jouhevasti, Hietamäki vinkkaa.

Veroilmoituksen tarkistaminen on helppo tapa tutustua OmaVeroon

Esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen on helppo tapa ottaa OmaVero haltuun, sillä suurimman osan suomalaisista ei tarvitse tehdä omille tiedoilleen mitään.
– Esitäytetty veroilmoitus lähetetään vuosittain noin viidelle miljoonalle palkan- ja eläkkeensaajalle. Näistä vain noin neljänneksellä on veroilmoitukseensa täydennettävää, eli suurimmalla osalla tiedot ovat jo valmiiksi oikein.

Viime keväänä veroilmoitustaan täydensi 1,4 miljoonaa viidestä miljoonasta palkan- ja eläkkeensaajasta. Heistä 81% teki täydennykset sähköisesti: alle 46-vuotiaista 96 prosenttia toimi  OmaVerossa ja yli 69-vuotiaistakin puolet.

– Kannattaa siis kirjautua rohkeasti OmaVeroon ja käydä katsomassa, onko esitäytetylle veroilmoitukselle merkitty oikeat tulo- ja vähennystiedot. Jos tiedot ovat oikein, ei tarvitse tehdä mitään. Sen jälkeen voi tarkistaa, onko OmaVeroon merkitty oikea tilinumero mahdollista veronpalautusta varten.

Hietamäki sanoo, että jos tiedoissa on täydennettävää, täydentäminen onnistuu helposti Verohallinnon laatimien ohjeiden avulla.

Verohallinnon OmaVero-vinkit

 1. Varmista, että käytössäsi on pöytäkone tai kannettava tietokone, jossa on toimiva internet-yhteys
  • Käytä jotakin yleisimmistä selainohjelmista (Internet Explorer, Edge, Firefox, Chrome tai Safari) ja varmista, että sinulla on käytössäsi uusin versio
  • Salli selaimessasi evästeiden ja ponnahdusikkunoiden käyttö
 2. Varaa valmiiksi tarvittavat tiedot
  • Esimerkiksi palkkakuitit, kotitalousvähennykseen oikeuttavat laskut tai vuokratuloihin liittyvien tulojen ja kulujen tiedot kannattaa varata valmiiksi. Myös mahdollisten työmatkakustannusten vähentämiseksi kannattaa jo valmiiksi varata tiedot esille
 3. Ota esiin henkilökohtaiset pankkitunnuksesi, sähköinen henkilökortti tai mobiilivarmenne. OmaVerossa käytetään ns. vahvaa tunnistautumista.
 4. Kirjaudu OmaVeroon osoitteessa vero.fi/omavero tai klikkaa kirjautumisnappia vero.fi-etusivulla.
 5. Löydät oman esitäytetyn veroilmoituksesi OmaVeron etusivun Huomioitavaa-kohdasta. Tarkista, että tiedot ovat oikein.
 6. Jos tiedoissa ei ole täydennettävää, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
 7. Jos tiedoissa on täydennettävää, tutustu Verohallinnon kuvallisiin OmaVero-ohjeisiin tai katso perusasioihin perehdyttävä verkkoseminaarimme.
 8. Täydennä tarvittavat tiedot. Voit tallentaa keskeneräisen ilmoituksen tai tarvittaessa täydentää tai lähettää tietoja useamman kerran painamalla lähetä-painiketta. Uusia tietoja voit lähettämisen jälkeenkin lisätä omaan määräpäivääsi asti. Oman veroilmoituksen jättämisen määräpäiväsi näet omalta veroilmoitukseltasi ja OmaVerosta.