Vuoden 2020 verokorttien postitus on alkanut – odota rauhassa, uusi verokortti tulee voimaan helmikuun alusta

Uutinen, 5.12.2019

Vuoden 2020 verokorttien postitus on alkanut, ja uusia verokortteja toimitetaan asiakkaille vaiheittain. Vuoden 2019 verokortti on voimassa vielä tammikuun.

Verokortteja muodostetaan 350 000 kappaleen päivävauhtia. Verokortit saapuvat postitse viimeistään tammikuun puolivälissä, kertoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

– OmaVerossa kaikkien verokortit ovat saatavilla joulukuun puolivälissä, jolloin oman verokorttinsa voi hakea sieltä. Jos on tarve muutosverokortille – esimerkiksi jos tulot muuttuvat huomattavasti vuoden alussa – myös muutosverokortin voi tehdä OmaVerossa joulukuun puolivälistä alkaen, Ylitalo sanoo.

OmaVeroon kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Niille asiakkaille, jotka ovat ottaneet käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, verokorttia ei lähetetä postissa. Sen sijaan he saavat uudesta verokortista ilmoituksen sähköpostiosoitteensa heti, kun oma verokortti on valmiina OmaVerossa.

Verokortit muodostuvat asiakkaille satunnaisessa järjestyksessä, ei siis esimerkiksi asuinpaikan tai nimen alkukirjaimen mukaan. Kaikki saavat verokorttinsa ajoissa, sillä uusi kortti tulee voimaan vasta helmikuun alussa. Tammikuussa on käytössä vuoden 2019 verokortti tai vuodelle 2020 tekemäsi muutosverokortti.

Ylitalo muistuttaa, että verokortin perusteena olevat tulot ja vähennykset on hyvä tarkistaa.

– Jos tuloissa tai vähennyksissä on korjattavaa, kannattaa tehdä muutosverokortti. Mikään välttämättömyys ei ole tehdä sitä vuodenvaihteessa vaan muutosverokortin voi tehdä missä vaiheessa vuotta tahansa, vaikka sitä mukaa, kun esimerkiksi vähennyksiä syntyy.

Eläkkeensaajan ei tarvitse toimittaa verokorttia eläkkeen maksajalle

Ylitalo muistuttaa myös, että eläkkeensaajan ei pääsääntöisesti tarvitse toimittaa verokorttia eläkkeen maksajalle vaan eläkelaitokset saavat eläketulon veroprosentit lähes aina suoraan Verohallinnolta. Eläkkeensaaja saa päätöksen, jossa kerrotaan, että ennakonpidätysprosentti on toimitettu maksajalle.

– Eläketulon verokortti tarvitsee pyytää vain silloin, kun jää eläkkeelle tai alkaa saada uutta eläkettä, Päivi Ylitalo kertoo.

– Jos on jäämässä eläkkeelle vuoden 2020 alussa, eläketulon verokortin ehtii hyvin tehdä vielä joulukuun puolivälissä.

Verohallinnon paperipostista voi halutessaan luopua milloin vain

Verohallinnon paperipostista voi luopua milloin tahansa ottamalla käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit. Sähköisten viranomaisviestien käyttöön ottamiseen osoitteessa Suomi.fi/viestit tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Käyttöönotto kestää alle minuutin.

Jos oma verokortti ehtii tulla kotiin postissa, Suomi.fi-viestit käyttöön ottamalla voi luopua Verohallinnon ja muiden palvelua hyödyntävien viranomaisten lähettämästä paperipostista, esimerkiksi ensi kevään esitäytetystä veroilmoituksesta ja kiinteistöveropäätöksestä. Silloin saa sähköpostiinsa ilmoituksen heti, kun veroilmoitus ja kiinteistöveropäätös ovat OmaVerossa.