Vakuutusmeklareiden suorittamat palvelut osittain arvonlisäverottomia

Uutinen, 5.8.2019

Verohallinto on kuluneen vuoden aikana kiinnittänyt huomiota vakuutusmeklareiden myymien palvelujen arvonlisäverotukseen. Vakuutusmeklarit suorittavat vakuutuksenottajille esimerkiksi vakuutusten hoitoon ja kilpailuttamiseen liittyviä palveluja.

Vakuutusmeklareiden suorittamien palvelujen arvonlisäverokohtelussa ratkaisevaa on palvelun sisältö. Palvelu ei voi siten olla arvonlisäveroton yksinomaan sillä perusteella, että palvelun suorittaja on vakuutusmeklari.

Vakuutusmeklareiden suorittamat vakuutusten kilpailutuspalvelut ja niihin liittyvät palvelut ovat Verohallinnon näkemyksen mukaan arvonlisäverottomia palveluja. Muut vakuutusmeklareiden suorittamat palvelut kuten esimerkiksi vakuutusten hoitoon liittyvät palvelut ovat sen sijaan arvonlisäverollisia palveluja.

Vakuutusten hoitopalvelukokonaisuuteen voi sisältyä vähäisessä määrin vakuutusten kilpailuttamiseen liittyviä palveluja. Vakuutusten kilpailuttamiseen liittyviä palveluja ei tarvitse tällöin erotella erillisiksi palveluiksi vaan palvelukokonaisuus voidaan käsitellä yhtenä arvonlisäverollisena kokonaispalveluna. Silloin kun vakuutusten kilpailuttamiseen liittyvät palvelut muodostavat erillisen palvelukokonaisuuden, tulee vakuutusten kilpailutuspalvelu käsitellä arvonlisäverottomana palveluna.

Vakuutusmeklarit voivat tarvittaessa pyytää Verohallinnolta kirjallista ohjausta tai ennakkoratkaisua tarjoamiensa palvelujen arvonlisäverotuskäsittelyn varmistamiseksi.