Postin lakko viivästyttää myös Verohallinnon lähettämiä kirjeitä – erityisesti nyt omia veroasioitaan kannattaa seurata OmaVerossa

Uutinen, 9.11.2019

Käynnissä oleva Postin lakko viivästyttää myös Postin jakelemien Verohallinnon kirjeiden toimittamista asiakkaille.

Lakon aikaan Verohallinto lähettää erityisesti muutosverokortteja ja verotuksen oikaisupäätöksiä sekä selvityspyyntöjä ja kuulemiskirjeitä.

Käytä lakon aikana sähköistä asiointia ja ota käyttöön Suomi.fi-viestit

Lakon vuoksi Verohallinnon lähettämien kirjeiden jakelu voi viivästyä pitkäänkin. Osalla asiakkaista tämä voi tarkoittaa sitä, että muutoksenhaulle tai selvityksen jättämiselle ei jää tarpeeksi aikaa. Tarkista muutoksenhaku- tai selvityksen määräaika aina päätöksen liitteenä olevasta muutoksenhakuohjeesta. Jos määräaika on lakon vuoksi menossa ohi, selvitä muutosvaatimuksessasi, minä päivänä päätöksen todellisuudessa sait. Huomaa myös, että ajoissakin Postin kuljetettavaksi jätetty posti ei välttämättä lakon vuoksi ole Verohallinnossa perillä määräajan sisällä. Verohallinto kehottaakin tekemään muutosvaatimukset ensisijaisesti OmaVerossa.

Myös valitus hallinto-oikeudelle oikaisulautakunnan päätöksestä on tehtävä sen määräajan puitteissa, joka päätökselle on merkitty. Verohallinto suosittelee, että lakon aikana valitukset tehdään hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa.

Verohallinto muistuttaa, että lakosta huolimatta verokortit, päätökset ja kirjeet ovat nähtävillä OmaVerossa heti kun ne on annettu. OmaVerossa voit tehdä oikaisuvaatimuksen sekä tallentaa ja tulostaa verokortin työnantajallesi itse. Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, saat sähköpostiisi tiedon, kun OmaVerossa on sinun veroasioitasi koskevaa tietoa. Katso ohjeet: Näin otat Suomi.fi-viestit käyttöön.

Verohallinto lähettää päivittäin noin 15 000 kirjettä. Niistä Posti jakelee noin 60 prosenttia.

Usein kysyttyä

 

Suosittelemme verokortin tekemistä OmaVerossa. Sieltä voit sen tallentaa, tulostaa tarvittaessa ja toimittaa työnantajallesi. Katso ohjeet verokortin tallentamiseksi pdf-muotoon täällä. Verokortti voidaan laskea myös puhelinpalvelussa, ja valmiin kortin voit itse tulostaa OmaVerosta. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, verokortti voidaan tulostaa asiakaspalvelupisteessä.

Sähköposti ei ole suojattu eikä siten tietoturvallinen. Siksi emme ota vastaan tai lähetä kenenkään henkilökohtaisia tietoja sisältäviä asiakirjoja sähköpostilla.

Tee selvitys mahdollisimman nopeasti ja selvitä siinä, milloin olet selvityspyynnön saanut tiedoksi.

Tee selvitys ensisijaisesti OmaVerossa. Lakon aikana voit tuoda vastauksesi ja siihen liittyvät asiakirjat myös Verohallinnon asiakaspalveluun sen aukioloaikoina, tai jos toimipisteessä on ulkoinen postilaatikko, voit jättää asiakirjasi sinne. Huomaa, että lakon vuoksi käsittelyajat voivat lakon aikana olla pidemmät. Myös vastauksen saapuminen voi kestää normaalia kauemmin. Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, saat sähköpostiisi ilmoituksen, kun OmaVerossa on sinulle uutta tietoa.

Suosittelemme antamaan varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa. Jos et pysty tekemään ilmoitusta OmaVerossa, sinun kannattaa palauttaa ilmoitus liitteineen verotoimistoon. Huomaa, että jos ilmoitat tai maksat varainsiirtoveron myöhässä, sinulle tulee maksettavaksi viivästysseuraamuksia. Katso lisää täältä.

Perukirjat ja niiden liitteet kannattaa toimittaa OmaVerossa. Voit myös palauttaa perukirjat liitteineen Verohallinnon asiakaspalveluun. Huomaa, että asiakirjojen tulee olla perillä Verohallinnossa määräpäivään mennessä. Ei riitä, että lähettää asiakirjat postin kuljetettavaksi määräpäivään mennessä.

Saat itseäsi koskevat tiedot yleensä mukaan asiakaspalvelusta. Jos kyse on sellaista tietosuoja-asetuksen piiriin kuuluvista henkilötiedoista, joita asiakaspalvelija ei pysty tulostamaan, voit tehdä omia tietojasi koskevan tarkastuspyynnön vero.fi:stä löytyvällä lomakkeella.

Ilmoitukset kannattaa tehdä lakon aikana sähköisten palveluiden kautta. Paperilomakkeet kannattaa toimittaa suoraan lähimpään asiakaspalvelupisteeseen.

Jos olet jättänyt autoveroilmoituksen sähköisesti, saat myös autoveropäätöksen sähköisesti. Jos olet antanut autoveroilmoituksen paperilla, virkailija on sinuun puhelimitse yhteydessä, kun käsittely etenee.

Sinun kannattaa toimittaa paperilla annettavat autoverotuksen oikaisuvaatimukset suoraan lähimpään Verohallinnon asiakaspalvelupisteeseen.

Sinun kannattaa toimittaa paperilla annettavat autoverotuksen hakemukset tai ilmoitukset lähimpään Verohallinnon asiakaspalvelupisteeseen.