Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Tekeekö yrityksesi kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä? Nyt voit ilmoittaa vähennystiedot Verohallinnolle asiakkaasi puolesta

Verohallinnon tiedote, 30.1.2023

Verohallinto on avannut rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykseen tarvittavat tiedot Verohallinnolle asiakkaidensa puolesta.

Verohallinnon reaaliaikaisten rajapintojen eli apien avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti Verohallinnon ja muiden toimijoiden järjestelmien välillä.

– Uusi kotitalousvähennysrajapinta on suuri helpotus esimerkiksi ikääntyneille, joiden ei sen ansiosta tarvitse huolehtia kotitalousvähennyksen ilmoittamisesta itse, vaan työn tehnyt yritys hoitaa ilmoittamisen heidän puolestaan, Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen kertoo.

Kotitalousvähennyksen käyttö on kasvanut kaikissa ikäluokissa. Eniten vähennetään asunnon kunnossapito- ja perusparannustöistä aiheutuneita kustannuksia, mutta vanhimmissa ikäluokissa kotitaloustyö ja hoiva- tai hoitotyö nousevat niiden rinnalle.

Kotitalousvähennyksen käyttö ikäluokittain 2014 ja 2021

Kotitalousvähennykseen oikeuttaneet työt ikäluokittain 2021

Sovi vähennyksen ilmoittamisesta asiakkaan kanssa

Yrityksen ja asiakkaan pitää erikseen sopia kotitalousvähennystietojen ilmoittamisesta Verohallinnolle.

Yritys tarvitsee ilmoittamista varten asiakkaalta samat tiedot kuin asiakas itse antaisi Verohallinnolle vähennystä hakiessaan. Näihin kuuluvat esimerkiksi se, onko työ tehty asiakkaan omassa tai esimerkiksi hänen vanhempiensa asunnossa ja onko kustannukset jaettu useamman henkilön kesken.

– Käytännössä siis yrityksen pitää pyytää nämä tiedot asiakkaaltaan, Hyyrynen toteaa.

Hyöty saman tien verokortilla tai jälkikäteen veroilmoituksella

Yritys voi ilmoittaa uuden rajapinnan kautta kotitalousvähennystä työstä, jonka lasku tai palkka on maksettu vuoden 2023 puolella. Viime vuonna maksettua työtä ei siis voi ilmoittaa rajapinnan kautta.

Yrityksen rajapinnan kautta ilmoittama kotitalousvähennys näkyy asiakkaan tiedoissa OmaVerossa. Vähennys menee myös suoraan asiakkaan kevään 2024 esitäytetylle veroilmoitukselle. Jos asiakas haluaa hyödyntää kotitalousvähennystä välittömästi, hänen kannattaa tehdä uusi verokortti, jossa vähennys on huomioitu.

Rajapinnan käyttöönotto vaatii muutoksia taloushallinto-ohjelmistoon

Verohallinnon rajapintojen, eli myös kotitalousvähennysrajapinnan, käyttöönotto vaatii muutoksia yrityksen käyttämään taloushallinto-ohjelmistoon.

Jos yritys ostaa taloushallintopalvelunsa kirjanpitäjältä, rajapinnan hyödyntämisestä kannattaa kysyä kirjanpitäjältä. Jos yritys taas käyttää itse ulkoista taloushallinto-ohjelmistoa, rajapintamahdollisuudesta kannattaa kysyä ohjelmiston toimittajalta.

Rajapinnan käyttöönottokustannukset riippuvat yrityksen ja sen kirjanpitäjän tai ohjelmiston toimittajan välisestä sopimuksesta. Verohallinnon rajapintojen käyttäminen ei itsessään maksa mitään.

Verohallinnon rajapintojen käyttö kasvussa

Verohallinnon rajapintoja on vuoden 2022 loppuun mennessä käytetty yli 122 miljoonaa kertaa. Suosituin on rajapinta, jonka avulla tieto työntekijän voimassa olevasta veroprosentista siirtyy suoraan Verohallinnon järjestelmästä työnantajalle. Tätä rajapintaa on käytetty yhteensä jo 71,6 miljoonaa kertaa.

Suosituimmat yksittäiset rajapinnat

Veroprosentin kysely -rajapinnan käyttökerrat kuukausittain

Lisää aiheesta:

Sivu on viimeksi päivitetty 30.1.2023