Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Yksityisellä maalla sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta ei tarvitse jatkossa maksaa kiinteistöveroa

Verohallinnon tiedote, 10.2.2021

Yksityisellä maalla sijaitsevasta luonnonsuojelualueesta ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa vuoden 2021 alusta alkaen. Jotta kiinteistöveroon saa helpotuksen, kiinteistönomistajan pitää ilmoittaa luonnonsuojelualueen sijainti ja pinta-ala Verohallinnolle.

Uudistus liittyy Sanna Marinin hallitusohjelman tavoitteisiin. Tavoitteena turvata luonnon monimuotoisuutta: verovapauden toivotaan madaltavan kynnystä perustaa suojelualueita myös yksityiselle maalle.

Hallituksen esityksen mukaan veronalaisia suojelualueita on tällä hetkellä enintään muutaman sadan kiinteistön alueella. Alueilta on kerätty vuosittain kiinteistöveroa karkeasti arvioiden 100 000 - 300 000 euroa.

Verovapaus koskee vain yksityisiä kiinteistönomistajia, joiden maalla sijaitsee luonnonsuojelulain 24 §:n perusteella suojeltu alue. Kiinteistönomistajien pitää edelleen maksaa kiinteistöveroa luonnonsuojelualueella sijaitsevista rakennuksista ja niiden rakennuspaikoista.

Yksityinen maanomistaja: ilmoita omistamastasi suojelualueesta Verohallinnolle

Verohallinto ei saa automaattisesti tietoa siitä, että yksityisellä maalla on luonnonsuojelualue.

– Siksi on tärkeää, että kiinteistönomistaja on meihin yhteydessä ja kertoo, missä luonnonsuojelualue sijaitsee ja minkä kokoinen alueen pinta-ala on. Näin kiinteistöverotusta pystytään muuttamaan asiakkaan eduksi, johtava veroasiantuntija Mira Kosunen Verohallinnosta kertoo.

Kiinteistöveron korjaamista varten tarvittavat tiedot löytyvät ELY-keskuksen tekemästä luonnonsuojelualueen perustamispäätöksestä.

Ilmoituksen luonnonsuojelualueesta voi tehdä korjaamalla keväällä saapuvan kiinteistöverotuspäätöksen tietoja. Verohallinto suosittelee kiinteistönomistajia korjaamaan tiedot OmaVerossa. Mukaan pitää liittää kopio ELY-keskuksen päätöksestä. Korjaukset voi tehdä myös paperilla erillisellä lomakkeella.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.2.2021