Viime hetket tarkistaa loppuvuoden tuloraja – 890 000 henkilöä uhkaa tavallista pienempi tili joulun alla

Verohallinnon tiedote, 28.10.2021

Verohallinnon arvion mukaan 890 000 henkilön tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi–syyskuussa 2021. Jos verokortin tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosentin sijaan korkeammalla lisäprosentilla.

Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa OmaVerosta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. Jos tuloraja vaikuttaa ylittyvän, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä.

- Kannattaa varmistaa, että tuloraja ei ole ylittymässä. Joulun alla voi olla ikävä yllätys, jos tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Arvio tulorajansa ylittävien henkilöiden määrästä on samansuuruinen kuin edeltävinä vuosina vastaavaan aikaan. 

Uusia verokortteja tilattu aiempaa enemmän

Palkansaajista noin kolmannes, 1,66 miljoonaa on tehnyt tänä vuonna uuden verokortin. Määrä on 40 000 suurempi kuin viime vuonna.

- Koronatilanne on vaikuttanut monien ihmisten työtilanteeseen ja tuloihin. Verohallinto laskee perusverokortin veroprosentin edellisvuoden tulojen perusteella, mutta jos työtilanne on muuttunut, arvio ei välttämättä ole kohdillaan, Ylitalo sanoo.

Kaikista uusista verokorteista 75 prosenttia tilattiin OmaVeron kautta, kun vielä vuonna 2019 määrä oli 66 prosenttia.

Osaa asiakkaista muistutettu tulorajan täyttymisestä Suomi.fi-viestillä tai tekstiviestillä

Verohallinto on tänä vuonna ensimmäistä kertaa lähettänyt sähköpostimuistutuksia henkilöille, joiden veroprosentti vaikuttaa alkuvuoden tulojen perusteella liian matalalta. Sähköpostimuistutuksen saa, jos on ottanut Suomi.fi-viestit käyttöön.

Muistutuksen yhteydessä Verohallinto ehdottaa automaattisesti uutta veroprosenttia. Sähköpostimuistutuksia on lähtenyt kaikkiaan 40 000 henkilölle, joista vajaa kolmannes on hyväksynyt ehdotuksen sellaisenaan tai muokattuna.

- Harmillisesti yli 20 000 henkilöä ei sen sijaan ole hyväksynyt eikä hylännyt meidän ehdotustamme, Ylitalo sanoo.

Tänä ja viime vuonna on lisäksi kokeiltu tekstiviestillä muistuttamista. Tekstiviestejä on lähetetty 7 000 henkilölle, joiden veroprosentti vaikuttaisi olevan pielessä.

Lisätietoja medialle:

Ylitarkastaja Päivi Ylitalo, 0295 134 285, etunimi.sukunimi@vero.fi

Aiheesta lisää:

Näin tilaat verokortin OmaVerossa
Miten tarkistan, onko verokorttini tuloraja riittävä loppuvuodelle?