Veroilmoitustaan täydentäneiden määrä vain hiukan korkeampi kuin viime vuonna, paperilla ilmoittavien määrä edelleen laskussa

Verohallinnon tiedote, 20.5.2021

Vuoden 2020 esitäytettyä veroilmoitustaan täydensi tänä vuonna arviolta 1,35 miljoonaa henkilöasiakasta ja elinkeinonharjoittajaa. Tarkka luku selviää, kun kaikki paperilla täydennetyt veroilmoitukset saadaan digitoiduiksi.

Veroilmoitus lähetettiin aiemmin keväällä 5,4 miljoonalle asiakkaalle. Täydennettävää oli siis noin neljäsosalla. Muilla tiedot olivat jo valmiina esitäytetyllä veroilmoituksella, joten tietojen tarkistaminen riitti. Tyypillisiä täydennettäviä tietoja ovat vuokratulot, kotitalousvähennys ja palkansaajia koskevat mahdolliset matkakulu- ja tulonhankkimismenot.

Viime vuonna esitäytettyä veroilmoitustaan täydensi 1,3 miljoonaa henkilöä, joista paperilla toimi reilu 190 000 eli 14,3 %. Paperi-ilmoittajien määrä on ollut tasaisessa laskussa ja näyttäisi tänä vuonna laskevan jälleen noin 5 %.

Etätyöntekijät eivät nostaneet veroilmoitustaan täydentäneiden kokonaismäärää

Ilmoittajien määrä nousi hyvin maltillisesti, vaikka huomattava osa palkansaajista siirtyi koronan takia osin etätöihin ja Verohallintoon tuli paljon etätyöaiheisia kysymyksiä.

– Etätöihin siirtyneet ovat siis vieneet vähennystietoja jo verokortille viime vuoden puolella, ovat jo aiempina vuosina tehneet muita täydennyksiä tai olivat viime vuonna etätöissä alle puoli vuotta, jolloin työhuonevähennys ei ylittänyt automaattista palkansaajille tehtävää 750 euron tulonhankkimisvähennystä eivätkä matkakulut ylittäneet 750 euron omavastuuta, johtava veroasiantuntija Sami Varonen Verohallinnosta sanoo.

OmaVero on käyttäjien suosiossa

OmaVero-asiointi on vuodesta toiseen kasvanut. Vuoden alusta palveluun on tähän mennessä kirjauduttu 12,7 miljoonaa kertaa.

OmaVerossa asioivat antavat hyvää palautetta palvelun toimivuudesta.

– Yli 570 000 asiakasta on antanut meille tänä vuonna palautetta sen jälkeen, kun ovat saaneet asiansa OmaVerossa hoidettua. Heistä 85 % kertoi, että asiointi sujui hyvin, iloitsee OmaVero-tuoteomistaja Joonas Jarva.

Palveluun on tänäkin keväänä tehty muutoksia asiakkaiden palautteen perusteella. Eniten toiveita on tullut OmaVeron paremmasta käyttöliittymästä kännyköillä ja muilla mobiililaitteilla. Verohallinto julkaisee mobiililaitteille skaalautuvan version OmaVerosta loppusyksystä.

Verotus valmistuu tänäkin vuonna joustavasti

Jos veroilmoitusta on täydentänyt, asiakas saa myöhemmin uuden verotuspäätöksen. Uusi verotuspäätös lähetetään myös asiakkaille, joiden omaan tai puolison verotukseen on tullut uusia tietoja sen jälkeen, kun Verohallinto on lähettänyt asiakkaalle esitäytetyn veroilmoituksen.

Veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäivät ovat tänäkin vuonna eri asiakkailla eri aikaan. Maksupäivät kerrotaan lopullisella verotuspäätöksellä. Veronpalautukset maksetaan suurimmalle osalle asiakkaista elo-syyskuussa, lopuillekin viimeistään joulukuussa.