Verohallinto kannustaa ahvenanmaalaisia tekemään täydennykset veroilmoitukselle OmaVerossa

Verohallinnon tiedote, 23.3.2021

Koska tautitilanne on huono, Verohallinto vetoaa ahvenanmaalaisia hoitamaan kevään veroasiat verkossa ja verokysymykset puhelimessa. Osa ahvenanmaalaisista on jo saanut esitäytetyn veroilmoituksen OmaVeroon. Kaikkien ahvenanmaalaisten esitäytetyt veroilmoitukset ovat täydennettävissä OmaVerossa viimeistään 3. huhtikuuta.

Ahvenanmaalaiset ovat tähän mennessä halunneet täydentää esitäytettyä veroilmoitusta paperilomakkeiden avulla muuta Suomea hanakammin. Kun viime keväänä 83% kaikista suomalaisista täydensi esitäytettyä veroilmoitusta OmaVerossa, Ahvenanmaalla sähköisesti täydentäneitä oli 73 %.

– Koska koronatilanne on ollut alkukevään aikana Ahvenanmaalla haastava, toivomme kovasti, että mahdollisimman moni uskaltaisi tehdä täydennykset veroilmoitukselle ensimmäistä kertaa OmaVerossa, Ahvenanmaan verojohtaja Maria Sagulin kannustaa.

Verohallinnon verkkosivuilta saa löytyy kattavat ohjeet, miten veroilmoitusta voi täydentää OmaVerossa: Ilmoittamisen ohje - vero.fi. Puhelinpalvelustakin saa neuvoja tarvittaessa.

Myös Ahvenanmaan vähennykset voi ilmoittaa OmaVerossa

Ahvenanmaalaiset voivat tehdä veroilmoitukselle joitakin vähennyksiä, joita ei ole käytössä Manner-Suomessa. Ahvenanmaan omia vähennyksiä ovat sairauskuluvähennys, opiskelijavähennys, opintolainavähennys ja Ahvenanmaalla olevan työasunnon vuokrakulujen vähentäminen.

– Yleinen harhakäsitys on, että Ahvenanmaan omat vähennykset pitäisi ilmoittaa lomakkeella Ålandsbilagan. Käsitys on väärä. OmaVerossa näidenkin vähennysten ilmoittaminen sujuu nopeimmin ja kätevimmin, Maria Sagulin sanoo.

Viime vuosi muutti työntekoa: tarkista matkakulut veroilmoitukselta, hae tarvittaessa etätyöhön liittyviä vähennyksiä

Verohallinto arvioi, että esitäytettyihin veroilmoituksiin tehdään tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen. Koska monet siirtyivät viime vuoden maaliskuussa tekemään etätyötä osin tai kokonaan, kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset vähenivät. Osa puolestaan voi vähentää etätyössä aiheutuneita kustannuksia. Myös kodin ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää.

Vero.fistä löytyy myös etätyöstä ja vähennyksistä kertova ohjepaketti: Etätyö ja vähennykset - vero.fi.

Fakta: esitäytetyt veroilmoitukset keväällä 2021

  • Verohallinto lähettää keväällä 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.
  • 2,1 miljoonaa palkansaajaa ja 1,2 miljoonaa eläkeläistä saa esitäytetyn veroilmoituksensa OmaVeroon 3. huhtikuuta mennessä. Postitse esitäytetyt veroilmoitukset ovat perillä myöhemmin.
  • Toiminimiyrittäjät, maa- ja metsätaloudenharjoittajat ja heidän puolisonsa ovat jo saaneet esitäytetyn veroilmoituksen. Heidän pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää ilmoitusta viimeistään 1.4.
  • Palkansaajien ja eläkeläisten täydentämisen määräpäivät ovat 4.5., 11.5. ja 18.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.