Tamperelaiset ovat kasvattaneet eniten palkkatulojaan tammi-lokakuussa viime vuoteen verrattuna

Verohallinnon tiedote, 22.11.2021

Palkkatulot ovat kasvaneet tammi-lokakuussa suurista kaupungeista eniten Tampereella vuoden 2020 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Palkkatulojen yhteissumma on ollut tammi-lokakuussa kasvussa kaikissa kuudessa Suomen suurimmassa kaupungissa. Tiedot selviävät tänään julkaistusta uudesta Verohallinnon tilastosta, jonka avulla voi seurata tulorekisteriin ilmoitettuja ansiotuloja kuntakohtaisesti.

Tamperelaisille maksettujen palkkatulojen määrä kasvoi alkuvuonna 7 prosenttia. Oulussa kasvua on ollut viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna 6,3 %, Espoossa 5,9 %, Helsingissä 5,5 %, Turussa 5,4 % ja Vantaalla 4,3 %.

Koko maan osalta tammi-lokakuun palkkasumma kasvoi 5,1 %. Vuosikasvu on alkanut huhtikuussa. Kasvua selittää erityisesti koronasta johtuvien sulkutoimien alkaminen vertailuvuoden 2020 keväällä ja niiden asteittainen hellittäminen tänä vuonna.

Palkkasumman kehitys kuukausittain kuudessa suurimmassa kaupungissa 2021 vs. 2020

– Tilastoihin tutustujan kannattaa kuukausitilastoissa kiinnittää huomiota erityisesti kehityksen suuntaan yleisesti. Yksittäisten kuukausien palkkasummiin vaikuttaa esimerkiksi, kuinka monta työpäivää kuukaudessa on. Peräkkäisiä kuukausia vertailemalla ei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä, ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta kertoo.

Uudet kuntakohtaiset kuukausitilastot auttavat kuntien taloustilanteen seuraamisessa

Kuntatasolla ansiotulojen kehitystä on pystynyt aiemmin seuraamaan vain vuositasolla.

– Uusien tilastojen ansiosta kuntakohtaista ja myös seurakuntakohtaista tietoa ansiotulojen kehityksestä löytyy nyt huomattavasti aiempaa reaaliaikaisemmin, kerran kuukaudessa. Toivomme, että kunnat ja seurakunnat löytävät tilaston ja hyödyntävät sitä talouden suunnittelussa ja päätöksenteossa, Luokkanen Verohallinnosta kertoo.

Ansiotulojen lisäksi kuntakohtaisesta kuukausitilastosta näkyvät myös maksetut eläkkeet, työttömyyskorvaukset ja muut veronalaiset sosiaalietuudet.

– Koska maksettuja etuuksia ja eläkkeitä on ilmoitettu tulorekisteriin vasta vuoden 2021 alusta, niistä löytyy vertailutietoa aiempaan vuoteen verrattuna vasta vuoden 2022 tammikuusta alkaen, Luokkanen sanoo.

Verotilastoista apua myös paikallis- ja aluetoimitusten tueksi

Verohallinto auttaa ja opastaa myös mediaa kuukausikohtaisten tilastojen hyödyntämisessä. Toimittajat voivat olla yhteydessä ja pyytää esimerkiksi omalle toimitukselle lyhyttä esittelyä aiheesta.

Kuukausikohtaisia tilastoja myös kehitetään käyttäjien toiveita kuunnellen.

 

Lisätietoa:

Ennakonpidätysten alaisten tulojen kuukausitilasto