Lisäaika verojen maksuun helpotetuin ehdoin ei ole kiinnostanut yrityksiä viime vuoden tavoin – Verohallinto alkaa käsitellä hakemuksia tänään

Verohallinnon tiedote, 22.6.2021

Asiakkailla on ollut huhtikuusta asti mahdollisuus hakea lisäaikaa verojen maksuun normaalitilannetta helpommin ehdoin. Yritykset ovat hyödyntäneet mahdollisuutta huomattavasti vähemmän kuin viime keväänä ja kesänä, jolloin lisäaikaa verojen maksuun sai myös helpotetusti. Verohallinto alkaa käsitellä hakemuksia tänään.

Helpotettujen maksujärjestelyjen tavoitteena on auttaa erityisesti yrityksiä ja toiminimiyrittäjiä, jotka ovat maksuvaikeuksissa. Hakemuksia verojen helpotettuun maksujärjestelyyn on tullut kahdessa kuukaudessa vajaa 9000.

– Viime vuonna hakemuksia oli tässä vaiheessa jo kolminkertainen määrä. Näyttää siltä, että huomattavasti pienemmällä joukolla yrityksiä ja toiminimiyrittäjiä on tarve saada lisäaikaa verojen maksuun, riskivastaava Tuomas Hurskainen Verohallinnosta kertoo.

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea elokuun loppuun asti. Viivästyskorkoa koskeva laki tuli voimaan maanantaina. Verohallinto alkaa käsitellä jo tulleita hakemuksia helpotettuun maksujärjestelyyn tänään.

Verohallinnon tilastot konkurssihakemuksista, maksujärjestelyistä ja verovelan määrästä antavat myös tukea sille, ettei yrityksillä ole niin paljon maksuvaikeuksia kuin keväällä 2020.

Verohallinnon tekemät konkurssihakemukset koronaa edeltävällä tasolla

Helmikuun alusta asti Verohallinto on pystynyt hakemaan yrityksiä konkurssiin normaalisti, kun väliaikainen konkurssilaki päättyi.

– Helmi-maaliskuussa teimme konkurssihakemuksia jonkin verran enemmän kuin normaalisti. Kasvu johtui siitä, että konkurssiin hakemista oli rajoitettu ennen helmikuuta puoli vuotta ja tuona aikana yrityksiä oli ajautunut vaikeuksiin. Huhti-toukokuussa konkurssihakemusten määrä on kuitenkin vakiintunut koronaa edeltävälle tasolle, ylitarkastaja Timo Helin Verohallinnosta kertoo.

Tällä hetkellä yrityksillä on 30 päivää aikaa laittaa veroasiat kuntoon, kun yritys on vastaanottanut konkurssiuhkaisen maksukehotuksen. Verohallinto ei kuitenkaan lähetä käräjäoikeuteen automaattisesti konkurssihakemusta 30 päivää maksukehotuksen jälkeen, vaan konkurssi on viimesijainen perintäkeino.

Verovelan määrä laskussa, koronaa edeltäneellä tasolla ei vielä olla

Tällä hetkellä verovelan määrä on 3,6 miljardia euroa. Puolet verovelasta on arvonlisäveroa.

Verovelan kokonaismäärä on laskenut tasaisesti viime marraskuusta, jolloin verovelkaa oli 4,7 miljardia euroa. Ennen koronaa verovelan määrä oli noin 3,1 miljardia euroa.

– Kun keväällä 2020 pystyi hakemaan helpotettua maksujärjestelyä, osalle tehtiin silloin kaksivuotinen maksujärjestely. Nämä maksujärjestelyt näkyvät edelleen verovelan määrässä. Verovelan kehittymisen kannalta myönteinen asia on, että maksujärjestelyjä on noudatettu hyvin, Helin kertoo.

Fakta: helpotetut maksujärjestelyt 2021

  • Jos asiakas hakee helpotettuun maksujärjestelyyn, asiakas saa
    • lisäaikaa jo maksujärjestelyssä olevien verovelkojen maksuun,
    • alennetun viivästyskoron verovelalleen 1.5.2021 alkaen. Viivästyskorko on 2,5 %, kun korko normaalisti on 7 %.
  • Helpotettua maksujärjestelyä voivat hakea kaikki asiakkaat, joilla ei ole esimerkiksi ilmoituspuutteita tai veroja ulosotossa. Hakea voi, vaikka aiempi maksujärjestely olisi edelleen voimassa tai aiempi maksujärjestely olisi rauennut. Myös uudet verot otetaan mukaan maksujärjestelyyn.
  • Asiakkaalle loppuvuonna maksettavia veronpalautuksia ei käytetä helpotetussa maksujärjestelyssä olevien verojen maksuun.
  • Verohallinto aloittaa tähän mennessä saapuneiden hakemusten käsittelyn tänään. Päätökset tulevat kahdessa viikossa.


Lisätietoa:
Helpotetut maksujärjestelyt – näin haet - vero.fi 
Verohallinnon koronatilastot: Korona-ajan tilastot - vero.fi
Tilastot sisältävät tarkat luvut mm. Verohallinnon hakemista konkursseista, verovelan määrän kehityksestä ja Verohallinnon tekemistä maksujärjestelyistä

Aiheesta aiemmin:
Haku verojen helpotettuun maksujärjestelyyn alkaa tänään OmaVerossa - vero.fi
Helpotus yrityksille ja henkilöasiakkaille: lisäaikaa verojen maksuun 2,5 % korolla - vero.fi