Koronasulku: palkansaajat ja eläkeläiset voivat hoitaa kaikki kevään veroasiat OmaVerossa

Verohallinnon tiedote, 8.3.2021

Verohallinto vetoaa suomalaisiin palkansaajiin ja eläkeläisiin, että he hoitaisivat veroasiat tänä keväänä verkossa. Myös Verohallinnon puhelinpalvelu auttaa asiakkaita tarvittaessa. Osa verotoimistoista on auki koronasulusta huolimatta normaalisti, mutta kävijämäärää rajataan viranomaisten ohjeiden mukaan. Myös aukioloaikoja on monilla paikkakunnilla jouduttu rajoittamaan.

OmaVero on suurimmalle osalle Verohallinnon asiakkaista ennestään tuttu. Viime vuonna verkkopalvelussa vieraili lähes kolme miljoonaa uniikkia henkilöasiakasta. Yleisimpiä syitä veroasiointiin ovat hakea muutosverokorttia ja täydentää esitäytettyä veroilmoitusta.

Esitäytetyn veroilmoituksen takia toimistolle ei tarvitse tulla

Verohallinto lähettää keväällä 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta. 2,1 miljoonaa palkansaajaa ja 1,2 miljoonaa eläkeläistä saa esitäytetyn veroilmoituksen maalis–huhtikuun vaihteessa.

Verohallinto arvioi, että esitäytettyihin veroilmoituksiin tehdään tänä vuonna enemmän korjauksia ja täydennyksiä kuin moneen vuoteen. Koska monet siirtyivät viime vuoden maaliskuussa tekemään etätyötä osin tai kokonaan, kodin ja työpaikan väliset matkakustannukset vähenivät. Osa puolestaan voi vähentää etätyössä aiheutuneita kustannuksia. Myös kodin ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää.

– Paljon etätöitä tehneet voivat olla ensimmäistä kertaa oikeutettuja esimerkiksi työhuonevähennykseen. Myös esitäytetyllä veroilmoituksella näkyviin kodin ja työpaikan välisiin matkakuluihin voi monella olla tarpeen tehdä korjauksia. Kaikki nämä korjaukset voi täydentää OmaVerossa, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki sanoo.

Vero.fi, Etätyö ja verovähennykset -webinaari, somekanavat ja puhelinpalvelu asiakkaiden apuna

Esitäytetyn veroilmoituksen täydentäjille tarjotaan apuja ja neuvoja sähköisesti. Etätöihin liittyvistä vähennyksistä on koottu kattava tietopaketti vero.fihin: Etätyö ja vähennykset - vero.fi.

Verohallinto järjestää ilmaisen tunnin webinaarin Etätyöt ja verovähennykset 23.3. klo 10. Webinaarin tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen.

Myös OmaVeron chatista ja Verohallinnon somekanavissa saa apua veroaiheisiin kysymyksiin. Tunnistautumista vaativissa veroasioissa asiakkaita auttaa puhelinpalvelu.

Jos haluat ilmoittaa paperilla, tilaa lomakkeet

Esitäytettyä veroilmoitusta voi täydentää myös paperilla. Lomakkeet voi tulostaa vero.fistä tai tilata Verohallinnolta puhelimitse numerosta 029 497 030 (ruotsiksi 029 497 031).

– Lomakkeita käyttävienkään ei tarvitse käydä henkilökohtaisesti toimistolla, Hietamäki muistuttaa.

Lomakkeet kannattaa lähettää postitse lomakkeella näkyvään osoitteeseen. Toimistoille paperisia lomakkeita ei kannata tuoda: lomakkeita ei käsitellä yksittäisillä toimistoilla, vaan ne lähetetään valtakunnallisesti digitoitaviksi.

Muista nämä asiat, jos kuitenkin asioit verotoimistossa

  • Käytä maskia.
  • Pese tai desinfioi kätesi ennen ja jälkeen vierailun.
  • Pidä yli kahden metrin turvaväli muihin.
  • Verotoimistoihin päästetään kerrallaan rajoitettu määrä ihmisiä. Jos henkilömäärä täyttyy, voit joutua odottamaan ulkona.