Veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä liikkuu tekstiviesteinä. Lue lisää huijausviesteistä

Jo puolen miljoonan henkilön verokortti siirtyy työnantajalle automaattisesti

Verohallinnon tiedote, 22.9.2021

Aikaa säästyy sekä palkkahallinnossa että yksittäisen ihmisen arjessa, kun verokortti siirtyy työnantajalle Verohallinnon ohjelmistorajapinnan kautta. Loppuvuoden aikana rajapinnasta tulee entistä käyttökelpoisempi myös eläkkeiden ja etuuksien maksajille.

Jos työnantajalla on käytössään Verohallinnon verokorttirajapinta, tieto henkilön veroprosentista siirtyy automaattisesti Verohallinnolta palkanmaksujärjestelmään.
Henkilön ei siis enää tarvitse erikseen toimittaa verokorttia työnantajalle, kun uusi verokortti astuu voimaan.

- Verokorttirajapinta säästää palkkahallinnossa aikaa ja rahaa, kun verokortteja ei tarvitse hallinnoida. Ja kun tieto veroprosentista siirtyy automaattisesti työnantajalle, työntekijälle riittää, että hän pitää veroprosenttinsa ajan tasalla OmaVerossa, sanoo kehittämisen asiantuntija Sauli Kukkonen Verohallinnosta.

Verokorttirajapinta avattiin viime joulukuussa, ja tällä hetkellä sen kautta siirtyvät puolen miljoonan henkilön verokorttitiedot.

- Käyttäjämäärä on kasvanut nopeasti ja erityisesti kesän aikana uusia käyttäjiä tuli paljon. Toki paljon on vielä organisaatioita, jotka varmasti hyötyisivät tästä ratkaisusta, Kukkonen toteaa.

Työnantajalta saa tiedon siitä,onko työpaikalla rajapinta käytössä ja siirtyykö oma verokortti automaattisesti sitä pitkin.

Hyödyntämisestä helpompaa myös eläkkeiden ja etuuksien maksamisessa

Verokorttirajapintaa käyttävät toistaiseksi ennen kaikkea työnantajat. Esimerkiksi kevytyrittäjäpalveluissa ja henkilöstövuokrausyrityksissä uusi ratkaisu on Kukkosen mukaan otettu ilolla vastaan.

- Jos henkilön tulot ovat epäsäännölliset, muutosverokortteja pitää vuoden aikana tilata useita. Tämä on perinteisesti työllistänyt paljon taloushallinnon henkilöstöä.

Syksyn 2021 aikana verokorttirajapintaan tulee uudistus, jonka myötä sen hyödyntämisestä tulee entistä helpompaa myös eläkkeiden ja etuuksien maksajille, kuten työttömyyskassoille ja vakuutusyhtiöille.

Hyödyntäminen vaatii muutoksia taloushallinto-ohjelmistoon

Jotta verokorttirajapinnan saa käyttöön, organisaation taloushallinto-ohjelmistoon pitää tehdä muutoksia. Jos organisaatiolla on käytössä ulkoisen palvelutarjoajan ohjelmisto, ohjelmiston toimittajaltakannattaa kysyä mahdollisuutta hyödyntää rajapintaa.

Jos taas organisaatio tekee muutokset omana ohjelmistokehityksenään,Verohallinnolta saa kehittämiseen apua ja ohjeistusta.

Rajapinnan käyttöönotto aiheuttaa jonkin verran kustannuksia, joiden suuruus riippuu organisaation ja ohjelmistotoimittajan välisestä sopimuksesta. Verohallinnon rajapinnan hyödyntäminen ei itsessään maksa mitään.

Verohallinnolla on yli 30 erilaista ohjelmistorajapintaa, joiden avulla verotusta koskeva tieto siirtyy automaattisesti eri toimijoiden järjestelmien välillä. Suunnitelmana on ensi vuonna avata useita uusia rajapintoja.

Lisätietoa:

Tietoa rajapinnoista
Ohjeita ohjelmistotaloille Verohallinnon rajapinnoista