Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijausviesteistä

Huijausviestejä ja oikeaa veropostia liikkeellä – näin tunnistat huijauksen

Verohallinnon tiedote, 23.2.2021

Verohallinnon nimissä on viikonlopusta lähtien liikkunut huijausviesti. Viesti on otsikoitu Palautusilmoitus 136,99 EUR ja viestissä kehotetaan saajaa täyttämään lomake, jonka avulla veronpalautuksen saa itselleen. Huijausviestejä liikkuu nyt samaan aikaan, kun 480 000 asiakasta on saamassa Verohallinnolta esitäytetyn veroilmoituksen.

– Juuri kalasteluviestien takia meidän lähettämissä viesteissä ei ole koskaan klikattavia linkkejä, joiden kautta asiakas voisi mennä palveluihimme. Jos olet saanut veropalautusta käsittelevän viestin sähköpostiisi, se on huijaus. Tuhoa viesti välittömästi, ylijohtaja Jarkko Levasma Verohallinnosta sanoo.

Jos pankkikortti- tai verkkopankkitunnukset on erehtynyt antamaan huijausviestiin reagoimalla, kannattaa olla heti yhteydessä omaan pankkiin. Myös poliisille pitää tehdä rikosilmoitus.

Oikeita Verohallinnon viestejä tulossa loppuviikosta, kun esitäytettyjä veroilmoituksia saapuu OmaVeroon

Huijausviestejä liikkuu nyt samaan aikaan, kun moni saa Verohallinnolta oikeaakin postia. 220 000 toiminimiyrittäjän ja 130 000 maa- ja metsätaloudenharjoittajan esitäytetyt veroilmoitukset ovat tulossa OmaVeroon torstaina 25. helmikuuta. Koska puolisojen verotus käsitellään aina samaan aikaan, esitäytetyn veroilmoituksen saa tällä viikolla myös 130 000 palkansaajaa. Palkansaajat ovat toiminimiyrittäjien tai maa- ja metsätaloudenharjoittajien puolisoita.

– Monella on käytössä Suomi.fi-viestit, eli esitäytetyt veroilmoitukset eivät tule enää paperilla. Suomi.fi-viestejä käyttävät saavat sähköpostiherätteen, kun esitäytetty veroilmoitus löytyy OmaVerosta. Viestin lähettäjänä on Suomi.fi ja viesti on otsikoitu Huomioitavaa OmaVerossa. Näissäkään herätteissä ei ole tietoturvasyistä koskaan suoraa linkkiä OmaVeroon, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki kertoo.

Suurin osa palkansaajista saa esitäytetyn veroilmoituksen vasta maalis-huhtikuussa.

Veronpalautukset maksetaan heinä–joulukuun välisenä aikana

Esitäytetyllä veroilmoituksella näkyy Verohallinnon tämän hetken tietojen perusteella laskettu veronpalautuksen tai jäännösveron, eli mätkyjen, määrä. Jos esitäytetyn veroilmoituksen tietoja täydentää, asiakas saa myöhemmin keväällä uuden verotuspäätöksen, jossa kerrotaan päivitetty veronpalautusten tai mätkyjen määrä.

Veronpalautukset maksetaan tänäkin vuonna heinä–joulukuun välisenä aikana. Oma mahdollinen maksupäivämäärä näkyy aikanaan verotuspäätöksellä.

– Emme kerro veronpalautuksen määrää koskaan minkään viestin otsikossa. Tämäkin tieto on hyvä pitää mielessä, kun huijausviestejä on liikkeellä, Hietamäki muistuttaa.


Lisätietoa:

Tietoa huijausviesteistä - vero.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 23.2.2021