Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet suosituin verovähennys – Verohallinto ennakoi ilmoittajien määrän laskevan

Verohallinnon tiedote, 29.3.2021

Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut ovat olleet suosituin palkansaajien tekemä vähennys veroilmoitukselle. Koska moni suomalainen teki viime vuonna poikkeuksellisen paljon etätöitä, Verohallinto ennakoi matkakulujen ilmoittajien määrän ja ilmoitettavien kustannusten vähenevän tänä keväänä.

Asunnon ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää vain sen mukaan, miten todellisuudessa on matkoja tehnyt.

– Pitää siis erityisen tarkasti katsoa, jos esitäytetyllä veroilmoitukselle on merkitty asunnon ja työpaikan väliset matkat vuoden 2019 mukaan ja nyt koronavuoden etätöiden takia tilanne onkin omalta kohdalta muuttunut, ylitarkastaja Minna Palomäki Verohallinnosta sanoo.

Asunnon ja työpaikan välisissä matkakuluissa on 750 euron omavastuu. Matkakulut ilmoitetaan vain, jos ne ylittävät 750 euroa. Matkakulut ilmoitetaan aina halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna.

Joukkoliikennettä asunnon ja työpaikan välillä käyttävä voi vähentää maskikulut

Jos käyttää kasvomaskia joukkoliikenteessä kodin ja työpaikan välisillä matkoilla ja ostaa maskit itse, voi vähentää maskien kustannukset verotuksessa asunnon ja työpaikan välisinä matkakuluina.

Maskivähennyksen määrä on kaksi euroa jokaiselta päivältä, jona on tehnyt vähennykseen oikeuttavan matkan. Asunnon ja työpaikan välisiä maskikuluja voi vähentää 13.8.2020 alkaen, jolloin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi maskisuosituksen joukkoliikenteeseen.

– Jos on tehnyt asunnon ja työpaikan välisen matkan joka arkipäivä joukkoliikenteessä 13. elokuuta alkaen, maskikuluja tulee vähennettäväksi viime vuodelta 198 euroa, Palomäki kertoo.

Kätevintä esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen, täydentäminen ja korjaaminen on OmaVerossa. Kaikkien palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta viimeistään tämän viikon lauantaina 3. huhtikuuta.

Suosituimmat esitäytetylle veroilmoitukselle tehdyt vähennykset 2019

 1. Kodin ja työpaikan väliset matkakulut
  ilmoittajia 831 000
  kustannuksia ilmoitettiin 2,3 mrd. €
 2. Kotitalousvähennys
  ilmoittajia 465 000
  kustannuksia ilmoitettiin 1,2 mrd. €
 3. Palkkatulojen tulonhankkimismenot,
  ilmoittajia 176 000
  kustannuksia ilmoitettiin 356 milj. €

Kotitalousvähennyksen ja tulonhankkimismenojen ilmoittajien määrä kasvussa

Sekä kotitalousvähennyksen että tulonhankkimismenojen ilmoittajien määrä on kasvanut viimeisen viiden vuoden aikana tasaisesti. Vuonna 2019 kotitalousvähennystä ilmoitti 71 500 henkilöä enemmän kuin vuonna 2014.

Tulonhankkimismenoja ilmoitti puolestaan vuonna 2019 yhteensä 42 300 henkilöä enemmän kuin vuonna 2014. Tulonhankkimismenoihin tehtäviin vähennyksiin kuuluvat mm. työhuonevähennys ja muut etätyön tekemiseen liittyvät verovähennykset.

– Tulonhankkimismenojen ilmoittamisen kasvua selittää todennäköisesti se, että kotona tehtiin entistä enemmän työpäiviä jo ennen korona-aikaa, tuoteomistaja Aki Savolainen Verohallinnosta arvioi.

Sen sijaan kodin ja työpaikan välisten matkakulujen ilmoittajien määrä ei ole viidessä vuodessa kasvanut. Ilmoittajien lukumäärä on vaihdellut vuosittain 822 000 ja 853 000 ilmoittajan välillä.

Suosituimpien verovähennysten ilmoittajien lukumäärä 2014-2019

Esitäytetyt veroilmoitukset keväällä 2021

 • Verohallinto lähettää keväällä 4,9 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.
 • 2,1 miljoonaa palkansaajaa ja 1,2 miljoonaa eläkeläistä saa esitäytetyn veroilmoituksensa OmaVeroon 3. huhtikuuta mennessä. Postitse esitäytetyt veroilmoitukset ovat perillä myöhemmin.
 • Toiminimiyrittäjät, maa- ja metsätaloudenharjoittajat ja heidän puolisonsa ovat jo saaneet esitäytetyn veroilmoituksen. Heidän pitää tarkistaa ja tarvittaessa täydentää ilmoitusta viimeistään tämän viikon torstaina 1. huhtikuuta.
 • Palkansaajien ja eläkeläisten täydentämisen määräpäivät ovat 4.5., 11.5. ja 18.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetyllä veroilmoituksella ja OmaVerossa.
 • Koronatilanteen takia Verohallinto suosittelee tekemään täydennykset OmaVerossa. Apua saa chatistä, puhelinpalvelusta ja Verohallinnon somekanavista. Tautitilanteen takia Verohallinto toivoo, että asiakkaat välttäisivät toimistossa asiointia.


Aiemmin aiheesta:

Etätyöläinen: näin täydennät kustannukset esitäytetylle veroilmoitukselle - vero.fi

Koronasulku: palkansaajat ja eläkeläiset voivat hoitaa kaikki kevään veroasiat OmaVerossa - vero.fi

Katso myös:

Asunnon ja työpaikan väliset matkat - vero.fi
Ilmoittamisen ohje - vero.fi